OI u Los Anđelesu 2028: Bez boksa i dizanja tegova, skejt i penjanje ostaju?

Ostali sportovi 10. dec 202119:50 6 komentara
olimpijski boks
Buda Mendes/Getty Images

Objavljena je lista sportova Međunarodnog olimpijskog komiteta za Igre u Los Anđelesu 2028. godine – moguće je da na toj manifestaciji neće biti dosadašnjih olimpijskih sportova boksa, dizanja tegova i modernog petoboja. Sa druge strane, OI se okreću mladima i više je nego izvesno da će novi olimpijski sportovi skejtbording, penjanje i surfing ostati na listi.

Boks, dizanje tegova i moderni petoboj imaće do 2023. godine da ubede MOK da treba da zadrže status olimpijskog sporta.

Nevolja sa boksom je to što AIBA (Svetska federacija amaterskog boksa) ima brojne finansijske probleme, kao i nedostatke u transparentnosti i upravljanju, a na sve to se dodaju i problemi sa suđenjem.

Dizanje tegova ima dugu istoriju doping-skandala, a brojni osvajači medalja diskvalifikovani su prethodnih godina zbog pozitivnih testova na nedozvoljene supstance, prenosi britanski Skaj sports.

Moderni petoboj će morati da izbaci jahanje iz svog programa, a problem je to što je ovaj sport u Tokiju bio u centru pažnje iz pogrešnih razloga.

Novi sportovi – skejtbording, surfovanje i penjanje sigurno će se naći u programu u Los Anđelesu, budući da su duboko ukorenjeni u lokalnu kulturu Kalifornije, navodi MOK. Brejkdens, koji će biti zastupljen u Parizu na narednim Igrama, neće biti uključen u program četiri godine kasnije.

Naredne Olimpijske igre održaće se u Parizu 2024. godine.