OKS obeležio 111 godina olimpizma u Srbiji

OKS
OKS

U beogradskom hotelu 'Moskva', gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, obeleženo je 111 godina olimpijskog pokreta u Srbiji.

Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred hotela ‘Moskva’ u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković položio je lovorov venac i intonirana je himna Srbije. Ovom prilikom pušten je u rad Virtuelni olimpijski muzej, inovativni projekat Olimpijskog komiteta Srbije.

Usled aktuelnih epidemioloških okolnosti i mera koje je Vlada Republike Srbije donela u cilju suzbijanja negativnih efekata od posledica infekcije virusom COVID-19, ove godine manifestacija je obeležena uz svedeniji i prilagođen program, koji se odvijao ispred Hotela ‘Moskva’ bez prisustva gostiju i zvanica.

U svom obraćanju, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da uzvišene ideje koje nosi olimpijski pokret od samog početka moraju ostati vodilja i u današnjim vremenima.

„Kada smo se pre tačno godinu dana okupili na ovom istom mestu, nismo mogli da pretpostavimo da ćemo iza nas ostaviti veoma izazovnu godinu. Godinu u kojoj su čak pomerene i Olimpijske igre u Tokiju, ali i godinu u kojoj je Olimpijski komitet Srbije, kao i ceo olimpijski pokret pokazao svoju snagu i odlučnost – odlučnost da se i u teškoj situaciji pandemije virusa COVID-19 izdignemo iznad izazova, brinemo za naše sportiste i radimo na promociji olimpizma i najlepših ljudskih i sportskih vrednosti koje taj pokret nosi sa sobom. Te vrednosti u teškim vremenima kakva su danas, daju svima nadu, i zato moramo istrajati u našoj misiji“, rekao je Božidar Maljković.

Maljković je podsetio prisutne i na osnivače Srpskog olimpijskog kluba i zahvalio im se na viziji koju su imali.

„Moramo istrajati i zbog generala Svetomira Đukića i njegovih kolega oficira, koji su baš na ovom mestu započeli tradiciju Olimpijskog komiteta Srbije, na današnji dan dugu 111 godina. Ti časni oficiri u amanet su nam ostavili ideje viteštva i fer pleja u sportu, ideje koje danas treba preneti i u svakodnevni život i komunikaciju, kako bi se vratili pravim vrednostima. Danas zajedno bacamo pogled u svetliju budućnost i godinu, u kojoj nas očekuju Olimpijske igre u Tokiju, gde ćemo predstavljati našu predivnu Srbiju i stremiti ka što boljim rezultatima“, istakao je Maljković.

zorana arunović
OKS

Obeležavanje 111. rođendana Olimpijskog komiteta Srbije proteklo je u znaku puštanja u rad Virtuelnog olimpijskog muzeja, inovativnog projekta Olimpijskog komiteta Srbije.

Srpska olimpijka i proslavljena strelkinja Zorana Arunović donirala je Olimpijskom muzeju opremu u kojoj je nastupala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Pored ove memorabilije, svi koji posete sajt olimpijskimuzej.rs imaće priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom olimpizma u Srbiji i ‘prošetaju’ kroz virtuelni muzej.

23. februara 1910. godine, na četvrtom spratu beogradskog hotela ‘Moskva’, u redakciji lista ‘Novo vreme’, 18 oficira na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem, osnovalo je Srpski olimpijski klub i postavilo temelje Olimpijskog pokreta u Kraljevini Srbiji.

Komentari

Vaš komentar