Počeli radovi u Areni za SP u atletici

Ostali sportovi 28. jan 202211:581 komentar
FOTO: SAS

Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani održaće se od 18. do 20. marta u Beogradskoj Areni.

Građevinski radovi na izgradnji podkonstrukcije i atletske staze u Areni su u punom jeku, a njihov kraj planiran je za kraj februara.

„U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno demontažnih čeličnih elemanata i drvenih greda i ploča na celokupnoj površini poda od oko 5000 kvadratnih metara. Na podignuti pod montira se atletska staza,  koja se sastoji od metalne konstrukcije visine od 50cm na ravnom delu, a po obodnim delovima i do 120 centimetara. Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svetska atletika“,  rekao  je koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić.

U okviru staze biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a između njih će biti postavljena borilišta za skok udalj i troskok, bacanje kugle, skok motkom i skok uvis.

„Radovi na stazi sastoje se iz tri faze. U prvoj fazi se postavlja privremena podna potkonstrukcija i preko nje metalna konstrukcija atletske staze i završni sloj drvenih ploča. Drugu fazu čini oblaganje kompletne površine tartanom,  u završnoj se obeležavaju staze za kružne trke i središnja sprinterska staza, vrše se sertifikacija i unosi se oprema za sva borilišta: skok udalj i troskok, bacanje kugle, skok motkom i skok uvis“ – objašnjava Boris Trmčić.

Staza će biti u istoj visini kao i prvi red publike na nivou 200 (na visini od 3,5 metara od nivoa poda Arene). Obzirom da je sama staza podignuta na 3 i po metra od poda Arene publika na nivou 400 dobija imaće dobru preglednost za praćenje atletskih nadmetanja.

Komentari

Vaš komentar