Poljska neće pustiti na takmičenja Ruse i Beloruse

Guliver

Protiv šanse da se pod neutralnom zastavom na međunarodna takmičenja vrate ruski i beloruski sportisti koji nisu podržavali aktivno ruski napad na Ukrajinu izjasnila se i vlada susedne Češke.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da će na međunarodnim sportskim manifestacijama koje organizuje Poljska biti zabranjeno učešće ruskih i beloruskih sportista, čak i pod uslovima koje je za njih preporučio Međunarodni olimpijski komitet (MOK), dakle pod neutralnom zastavom i ako nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.

„Rusi neće nastupati u Poljskoj. Neće biti ruskih sportista na takmičenjima organizovanim u Poljskoj. Ako MOK bude tražio da oni učestvuju, mi se nećemo složiti“, kazao je poljski premijer.

Mateuš Moravjecki dodao je da zvanična Varšava neće sprečavati poljske sportiste da učestvuju na takmičenjima u kojima su i Rusi i Belorusi, ali da će vlasti nastojati da se povežu sa drugim zemljama koje imaju tu moć da vrše pritisak na MOK.

„Odluka MOK-a da se ruski sportisti vrate u takmičenja to je skandal i izdaja istinskog duha sporta. Zatražio sam od ministra sporta Kamila Bortnjičuka da prenese MOK-u naše odlučno protivljenje. Učinićemo sve što je u našoj moći da sport ostane slobodan od ruskih uticaja“, reagovao je na Tviteru na mogućnost takmičenja na međunarodnim sportskim manifestacijama premijer Moravjecki.

Protiv šanse da se pod neutralnom zastavom na međunarodna takmičenja vrate ruski i beloruski sportisti koji nisu podržavali aktivno ruski napad na Ukrajinu izjasnila se i vlada susedne Češke.

„Bitno je shvatiti da je ruske sportiste vaspitala ruska država, mnogi od njih su iz raznih vojnih klubova, to je stvar koju podržava država. Istovremeno u Ukrajini su poginule stotine sportista, trenera, to je ogromna tragedija“, rekao je u Jesenjiku posle zasedanja vlada šef češke diplomatije Jan Lipavski.

Češki ministar spoljnih poslova podsetio je da je na inicijativu Olimpijskog komiteta Češke formirana stručna grupa koja traži pravne argumente za to da se spreči učešće Rusa i Belorusija na Igrama naredne godine u Parizu.

„Ako se ideja olimpijskog pokreta temelji na miru i fer ponašanju onda bi puštanje sportista koji su deo propagande oba režima bilo izrugivanje olimpijskoj ideji“, rekao je češki ministar rada i socijalnih pitanja Marijan Jurečka.

Komentari (19)

Vidi sve komentare