Ruski zakon diktira: NHL tim ne nosi LGBTQ+ simbole

Ostali sportovi 23. mar 202319:25 > 19:40 9 komentara
Image ID: MT1USATODAY20157486 via Guliver

Nastavljaju se kontroverze kada su u pitanju NHL timovi za koje nastupaju ruski hokejaši i promocija LGBTQ+ prava u SAD. Poslednja vest koju su preneli američki mediji jeste da Čikago Blekhoksi na zagrevanju neće nositi “zastavu ponosa”, iako je to bilo prvobitno planirano.

NHL u direktnim prenosima pratite ekskluzivno na kanalima Sport kluba, SBB mreži i EON platformi.

Tim iz Ilinoja u nedelju uveče dočekaće Vankuver Kanakse, a prvobitni plan je bio da se pred utakmicu upriliči promocija prava seksualnih manjina. U sklopu priredbe bilo je predviđeno da hokejaši tokom zagrevanja nose opremu sa motivima duginih boja.

Ipak, na proces ove organizacije stavljena je tačka budući da u redovima Blekhoksa vlada zabrinutost u vezi sa zakonom Ruske Federacije, koji se proširuje van granica ove države.

Jedan od hokejaša Blekhoksa je i ruski odbrambeni igrač Nikita Zajcev, Moskovljanin. NHL ne želi da u potencijalno opasnu situaciju dovede Zajceva, budući da zakon koji je na snagu stupio u decembru kažnjava promociju LGBTQ+ prava.

Odnos ruskih hokejaša i ove teme često je zastupljen u američkim medijima, a hokejaš Filadelfija Flajersa Ivan Provorov odbio je da nosi opremu u duginim bojama ranije u tekućoj sezoni. Golman San Hoze Šarksa Džejms Rajmer, koji je iz Kanade, odbio je istu stvar, takođe iz religijskih razloga.

Sa druge strane, Rusi Nikolaj Knižov i Aleksandar Barabanov nosili su spomenutu opremu na zagrevanju.

Komentari (9)

Vidi sve komentare