Shauten i Vings osvojili zlato na masovnom sprintu

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Holandska klizačica Iren Shauten i belgijski klizač Bart Svings osvojili su zlatne medelje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u disciplini masovni sprint brzog klizanja.

Pokazala je leteća Holanđanka da su ovo definitivno njene igre. Osvojene četiri medalje, od čega čak tri zlata, najbolje govore u prilog ovoj tezi.

A možda je najspektakularnije došla do najsjajnijeg odličja u masovnom sprintu. Povukla je potez dva kruga pre kraja, preuzela vođstvo i delovalo je da će razneti konkurenciju. Međutim, za njom su krenule Kanađanke Ivani Blondin i Italijanka Frančeska Lolobriđida.

Blondin je na polovini poslednjeg kruga preuzela vođstvo i delovalo je da je zlato otišlo u nepovrat za Shauten. A onda je usledila paklena završnica na pravcu i uspela je u poslednjim metrima da prestigne Blondin i dokopa se novog zlata sa 60 poena.

Ivani Blondin je završila sa srebrom oko vrata i 40 poena, dok je Lolobriđidi pripala bronza sa 20 poena.

Belgijanac čitavu deceniju osvaja medalje i titule u svim mogućim takmičenjima. Falilo je samo olimpijsko zlato. U Pjongčangu došao je do bronze, ali je svoj trenutak dočekao četiri godine kasnije u Pekingu i sa 31 godinom došao konačno i do olimpijskog zlata.

Taktički besprekorno je otklizao trku masovnog sprinta Svings. Pošto je uzeo jedan prolazni cilj, vrebao je iz potaje, a onda je dva kruga pre kraja preuzeo vođstvo i nije ga ispuštao. Na kraju bio je prvi sa 63 poena.

Srebro i bronzu osvojili su takmičari iz Južne Koreje. Jae Von Čung bio je drugi sa 40 poena, a Song Hun završio je na poslednjem mestu pobedničkog postolja sa 20 poena.

Komentari

Vaš komentar