Španović: Srećna zbog trofeja i zdravlja, idem na odmor

Ostali sportovi 09. sep 202110:29 1 komentar
Ivana Španović
Copyright: xBEAUTIFULxSPORTS/OlafxRellischx

Srpska atletika je zahvaljujući Ivani Španović i Arminu Sinančeviću zablistala punim sjajem u sredu u Cirihu. Na finalu Dijamantske lige, srpska atletska diva je pobedila u skoku udalj, sa sjajnih 6,96 metara, dok je u isto vreme kolos iz Brodareva zauzeo treće mesto u najjačoj mogućoj konkurenciji, sa impresivnih 21,86 metara.

Ivana je za sajt Svetske atletike rekla da će pobeda u Cirihu imati posebnu težinu, posle teške sezone i četvrtog mesta na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Bilo je neverovatno, zaboravila sam ovaj osećaj. Srećna sam zbog treće pobede u Dijamantskoj ligi – posle svega što mi se događalo u poslednje dve godine. Prišla sam ovom takmičenju sa ogromnom dozom opreza. pobedu sam potvrdila tek u šestom pokušaju i srećna sam sa tih 6,96. Nisam skakala na ovakvoj podlozi bar godinu dana i bilo je teško navići se. Ipak, ovo jer moj drugi najbolji rezultat u sezoni. Pobedila sam posle teške 2020. godine i posle zime u kojoj nisam znala hoću li uopšte biti u stanju da skačem, a posebno da razmišljam o tome da će mi sezona trajati sve do septembra. Završiti na ovom nivou je dobar znak za sledeću godinu. Sada želim da se opustim, uživam u trofeju, srećna što sam zdrava„, rekla je Ivana, koja se pobedom u Cirihu kvalifikovala i na Svetsko prvenstvo u Judžinu (SAD), 2022. godine.

Otkrila je Španovićeva i „tajnu uspeha“ u poslednje dve serije:

Pogodila sam odraze u poslednja dva skoka, odradila dobar zalet, a naročito ta poslednja dva koraka, o čemu sam u pauzama pričala sa mojim trenerom.

Goran Obradović, trener srpske atletske dive, potvrdio je u izjavi za Sportski žurnal da će Ivana novom pobedom, završiti sezonu na prvom mestu svetske rang-liste:

S obzirom na to da je sa većom razlikom od 20 santimetara pobedila olimpijsku, svetsku i evropsku prvakinju, Nemicu Malaiku Mihambo, Ivana je izbila na prvo mesto svetske rang-liste, i to u olimpijskoj godini„.

U sredu je zablistao i Armin Sinančević. Bacio je kuglu do 21,86 m, što je za samo dva santimetra bilo slabije od njegovog ličnog, a ujedno i državnog rekorda – 21,88.

Osvajanje trećeg mesta, uz pet hitaca preko 21 metra, su najlepši mogući kraj ove sjajne sezone. Postao sam deo svetskog vrha u bacanju kugle i s obzirom na to koliko imam godina i da dolazim iz jedne male zemlje, kakva je Srbija, ponosan sam na taj podatak. Nadam se da će i svi u Srbiji biti ponosni na mene„, rekao je Sinančević, koji je osvajanjem trećeg mesta, postao najuspešniji atletičar iz naše zemlje u Dijamantskoj ligi.

U četvrtak je i drugi dan velikog finala Dijamantske lige u 2021. godini, ali na stadionu „Lecigrund“ u Cirihu. Direktan prenos na Sport Klubu 1, počinje u 19 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare