Španovićeva i Sinančević na Trgu u Cirihu u finalu DL (17.30 – SK1)

Ostali sportovi 08. sep 202110:031 komentar
Ivana Španović
Izvor: FOTO: AP

Ivana Španović i Armin Sinančević nastupiće danas u finalu Dijamantske lige u Cirihu, kojeg ćete moći da pratite na Sport Klubu 1 od 17.30 časova. Prvi od dva dana takmičenja, održaće se u posebnom ambijentu, na centralnom gradskom trgu Sekhazelojten placu.

Prvi put posle dugo vremena Srbija će imati dvoje atletičara u finalu Dijamantske lige. I Ivana i Armin su kvalifikacioni deo završili pri vrhu tabele, Španovićeva na prvom, a Sinančević na deobi drugog mesta.

U finale se plasiralo samo šestoro (a ne uobičajenih osmoro) najboljih u tehničkim disciplinama.

Ivani će ovo biti šesto finale Dijamantske lige. Dva puta je pobeđivala – 2016. i 2017. godine. Sa 15 individualnih pobeda u skoku udalj (tri ove godine), Španovićeva je rekorderka u ovoj disciplini.

Pravila su se menjala, a Ivana bi uvek ostajala u vrhu„, s ponosom je najavio novo finale njegove pulenke, trener Goran Obradović, u intervjuu za Sportski žurnal.

Iako je i ove godine najčešće ona pobeđivala u onoj šestoj, finalnoj seriji, stalno je kritikovala tu promenu i evo, posle dve sezone, ona je ukinuta. U finalu ovde u Cirihu takmičenja će se održavati po pravilima koja važe na svim velikim takmičenjima – ko najdalje skoči, pobediće.

Ipak, dodaje Obradović, tu nije kraj eksperimentima?

U finalu, na gradskom trgu, skakaće istovremeno muškarci i žene, na istom zaletištu, samo naizmenično. S obzirom na to da su danas u Cirihu prognozirana 24 stepena, a u 18 časova svega 21, pretpostavljamo da će prve dve serije doneti i konačne plasmane. Imaćemo 12 učesnika, svi će skakati po šest puta, nema ispadanja posle tri serije i takmičenje će trajati oko dva sata, a biće sve hladnije. Teško će se održati svežina i radna temperatura„, podsetio je Obradović.

Skakalište na trgu Sekhazelojten, postavljeno je na daske.

To bi trebalo da donese prednost Ivani, jer je najdalje skokove ostvarivala upravo u takvim okolnostima„, dodao je trener jedne od najboljih srpskih sportistkinja svih vremena.

U konkurenciji sa Španovićevom je još pet sjajnih daljašica. Obradović zna ko su Ivanine najveće rivalke.

Sigurno da je to Malajka Mihambo, koja nije skakala od Tokija. Šveđanka Kadi Sanjija je redovna na svakom takmičenju i nedavno je kod kuće skočila 6,93. Mislim da će ovde rezultat između 6,90 i 7 metara doneti pobedu. Tu su još Ukrajinka Marina Bek Romančuk, Beloruskinja Nastasja Mirončuk-Ivanova i Britanka Džazmin Sojers. Tron je upražnjen, pre dve godine slavila je Katarina Ibarguen, koja sada nije tu„, podsetio je Obradović.

Pobednik u Cirihu osvojiće prestižni trofej dijamant, remek-delo teško 4,8 kilograma, visoko 35 santimetara, koje je proizvela draguljarska firma Bajer. Srednji deo trofeja predstavlja atletsku stazu, dok je dijamant na vrhu simbol sjaja šampiona. Uz ovaj trofej, pobednik u svakoj disciplini zaradiće 30 hiljada dolara.

U Cirihu će danas nastupiti i Armin Sinančević, koji je u ponedeljak, direktno sa mitinga u Poljskoj, gde je bacio 21,20, stigao u Švajcarsku.

Prezadovoljan sam sezonom u kojoj sam čak 12 puta bacio kuglu preko 21 metra. Bolje sam bacao na početku Dijamantske lige, u Firenci sam bio drugi, u Dohi treći, a nedavno u Lozani četvrti. Tu su Tomas Volš, bronzani iz Tokija, Filip Mihaljević iz Hrvatske, Amerikanci Rajan Krauzer i Džo Kovač i Italijan Zejn Vir. Drago je i meni što je ukinuto pravilo šestog hica, a biće zanimljivo bacati zajedno sa damama. Lično, nikada pre nisam bacao ni na nekom trgu„, istakao je Sinančević.

Na Sekhazelojten placu, pored skoka udalj i bacanja kugle, danas će se još održati skok uvis za dame i trke na 5.000 metara, koje će se trčati na krugu dugom 560 metara, sa tri krivine. Sve ostale discipline na programu su sutra (četvrtak) na Lecigrund stadionu.

Komentari

Vaš komentar