Švajcarci nemaju dilemu: Izbaciti Ruse i Beloruse iz MOК

Ostali sportovi 18. apr 202213:06 4 komentara
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Švajcarska ministarka sporta Viola Amherd poslala je pismo predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOК) Tomasu Bahu pozivajući organizaciju da suspenduje zvaničnike iz Rusije i Belorusije. Prethodno je MOК pozvao međunarodne sportske organizacije da zabrane sportistima iz dve zemlje učešće na takmičenjima.

U MOК su Šamil Tarpiščev i dvostruka osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u skoku s motkom Jelene Isinbajeva. Izabrani su 1994. odnosno 2016. i njihove pozicije su ostale nepromenjene. Takođe, počasni članovi Vitalij Smirnov i četvorostruki olimpijski šampion u plivanju slobodnim stilom Aleksandar Popov, obojica iz Rusije, takođe su i dalje na svojim funkcijama.

Ruskim i beloruskim zvaničnicima takođe je dozvoljeno da nastave da rade u komisijama MOК.

Amherd je pisala Bahu vršeći pritisak na MOК da isključi zvaničnike iz obe zemlje iz međunarodnog sporta.

„Švajcarska očekuje odgovarajući signal iz sveta sporta,“ prenosi Tages-Ancajger.

Amherd je insistirala da MOК treba da preduzme „dalji korak“ i da Bah treba da primeni čvršći stav.

Pismo je dalji pritisak na MOК, nakon deklaracije više od 30 ministara sporta prošlog meseca u kojoj se poziva na isključenje ruskih i beloruskih zvaničnika iz međunarodnih sportskih tela.

Amherd je jedan od sedam članova švajcarskog saveznog veća, najvišeg izvršnog organa u zemlji, i na čelu Ministarstva odbrane, civilne zaštite i sporta.

Švajcarska olimpijska asocijacija je sugerisala da bi zvaničnici mogli da imaju bliže veze sa ruskom i beloruskom vladom nego sportisti, kojima je uglavnom zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.

„Želeli bismo jednak tretman prema sportistima i zvaničnicima,“ rekla je portparolka Aleksandra Vefler, a citirao Svisinfo.

Međutim u MOК misle drugačije.

-Prema Olimpijskoj povelji, članovi MOК-a nisu predstavnici svoje zemlje u MOК-u. Oni su, naprotiv, izabrani kao pojedinci od strane MOК, a zatim delegirani kao ambasadori MOК-a u sportskim organizacijama u svojoj zemlji.Istovremeno, MOК nastavlja da pomno prati situaciju i zadržava pravo da prilagođava mere u zavisnosti od daljeg razvoja događaja.