Švedska nokautirala Francusku, protiv Španije za zlato

REUTERS/Marton Monus

Rukometaši Švedske, iako bez nekoliko jako bitnih igrača u sastavu tima (Vane, Klar, Sandel...), uspeli su da pobede Francusku u polufinalu Evropskog prvenstva sa 34:33 (17:14), pa će se za zlatnu medalju boriti protiv Španije, koja je nešto ranije pobedila Dansku sa 29:25 (13:14).

Prevagu na tasu Švedske, doneli su Džim Gotfirdson sa devet, Lukas Pelas sa sedam, Karl Valinijus sa četiri, Andreas Palička i Albin Lagergren sa po tri gola. Kod Francuske, raspoloženi za igru u napadu, bili su Amerik Mine i Ugo Deskat sa po osam, Ludovik Fabregas sa pet, Dilan Nahi sa tri gola.

Fracuska je bolje otvorila meč. Vodila je sa 5:1, 7:3, ali su Šveđani poznati kao selekcija koja se nikada ne predaje. Tako je bilo i ovoga puta. Skandinavci su zaigrali daleko agresivnije u odbrani, uspeli da stignu do izjednačenja – 10:10, a zanimljivo je da je dva gola u nizu postigao golman Švedske, Andreas Palička.  

Do kraja prvog poluvremena, Šveđani su uspeli da pobegnu na 17:14. Raspoloženi za igru u napadu, bili su Džim Gotfridson sa pet, golman Andreas Palička i Lukas Pelas sa po tri gola. Kod Francuske, Ugo Deskat je postigao pet, a po dva gola su postigli Melvin Ričardson, Dika Mem i Ludivik Fabregas.

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

U nastavku meča, Švedska je u režiji Paličke i Lukasa Pelasa, momaka koji su tek pred polufinalni duel dobili negativni nalaz na koronavirus, pobegla na 19:14. Francuzi su nastojali da se vrate u meč, nastojali su da naprave preokret, kao što su to uradili nedavno protiv Danske, kada su izborili plasman u polufinale, ali je Švedska odigrali vrhunski, pod komandom, maestralnog Džima Gotfridsona, stigla je do pobede i finala.

Francuska je doduše mogla od 32:34, na 60 sekudni pre kraja, da stigne do produžetka, ali je zicer koji je imao Dika Mem zaustavio Andreas Palička.

Podsećanja radi, u prvom polufinalu, Španija je pobedila Dansku sa 29:25, dok je Norveška, posle produžetka, slavila protiv Islanda, osvojila peto mesto i direktan plasman na Svetsko prvenstvo.

Komentari (2)

Vidi sve komentare