Tihonov: Tomas Bah je rob Amerike

Ostali sportovi 04. maj 202212:24 1 komentar
Aleksander Tihonov
REUTERS/Maxim Zmeyev

Četvorostruki olimpijski šampion u biatlonu Aleksander Tihonov rekao je Ruskoj informativnoj agenciji Novosti da smatra da Tomas Bah i Međunarodni olimpijski komitet pod njegovim vođstvom nikada neće doneti nikakvu odluku u korist ruskih sportista jer Bah nije nezavisan.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je na početku ratnih dešavanja u Ukrajini dao preporuku svim sportskim federacijama da sankcionišu ruske sportiste i klubove i izbace ih iz svih takmičenja, a većina federacija upravo je tako i postupila.

Samo dan ranije, Tomas Bah je govoreći na skupštini nacionalnih olimpijskih komiteta u Okeaniji rekao:

„Sankcije ćemo uvesti samo onim spotristima i sportskim radnicima za koje se zna i ustanovi da su na neki način povezani sa ratom, za sve drugo što rade vlasti pojedinih zemalja treba da budu odgovorne upravo te vlasti“.

Samo dan kasnije retorika se promenila i krenula su izbacivanja ruskih, a u nekim slučajevima i beloriskih, sportista i klubova, a Aleksander Tihonov osvrnuo se u svojim komentarima upravo na ovu Bahovu izjavu.

„Tomas Bah je rob Amerike. Svi veoma dobro znamo da su glavni sponzori MOK Amerikanci. Ko plaća, taj i naručuje muziku, a svi mogu da je slušaju. Uvek samo jedan naručuje. Tomas Bah samostalno ne može da odluči ništa“, rekao je Tihonov.

„Mi nismo sponzori MOK, u tom telu sem Jelene Isimbajeve i Šamila Tarpiščeva nema nikoga iz Rusije, ali njih dvoje ne mogu da donose odluke. Šta možemo da uradimo, uzmimo za primer, u atletici ili biatlonu? MOK će uraditi ono što mu narede“, dodao je.

Ono što ruski sport sada može i mora da uradi, kako kaže Tihonov, je da se koncentriše na domaća takmičenja:

„Imamo veliku zemlju sa bogatom istorijom. Moramo da mislimo o svojim takmičenjima, da napravimo svoj kalendar. A čim sve u Ukrajini bude završeno, svi ovi ‘bezglavi’ će se vratiti, na kolenima će moliti da se naši biatlonci vrate. Za nas je važno da rešimo interne probleme, a ne samo da merimo šta kaže Tomas Bah“.