Treći dan EYOF: Srebro za Srbiju u džudou, bronza u plivanju

Ostali sportovi 27. jul 202223:46 3 komentara
Nikolina Nišavić, Mihailo Simin
foto: OKS

Treći takmičarski dan na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Banskoj Bistrici (Slovačka) bio je veoma uspešan za sprske sportiste koji su osvojili tri medalje. Dva srebra u džudou Srbiji su doneli Nikolina Nišavić i Mihajlo Simin. Bronzanu medalju osvojili su srpski plivači u štafeti 4×100 slobodno.

Prvu pobedu u džudou donela nam je Nikolina Nišavić vazarijem pobedivši Rumunku Sabinu Rudnic, a nakon nje Nikolina na isti način pobeđuje Ajdan Valijevu iz Azerbejdžana i tako obezbeđuje mesto u polufinalu. U polufinalu dobija Luku Mamiru iz Mađarske i time je ostvarila plasman u finale protiv Antone Gomez is Španije. U finalu je Gomez bila bolja i Nikolina osvaja prvu medalju za Tim Srbija.

*EYOF: Obezbeđena tri finala prvog dana

Posle osvojene medalje Nikolina je izjavila:

„Ovo je moja prva evropska medalja i prvo finale. Malo mi je žao zbog rezultata u finalu jer je moglo mnogo bolje, ali popravićemo i te stvari. Nadam se da ću u budućnosti biti mnogo bolja i ovo je sad samo put ka ciljevima koje smo postavili.“

Džudista Mihajlo Simin sjajno je započeo takmičenje. U kategoriji do 73 kg ostvario je pobedu nad Artakom Torosjanom iz Jermenije iponom. Nastavio je odlično u istom ritmu i iponom dobio Rumuna Mitrua Vlada. Ivan Kazimirov iz Ukrajine u polufinalu gubi od Mihajla Simina i to Srbiju vodi u finale. U finalu je Džošua De Lange iz Holandije bio bolji od Simina i tako osvajamo drugu srebrnu medalju.

„Ne mogu da kažem da sam zadovoljan, ali meč je bio stvarno dobar! Imao sam puno prilika da bacim protivnika i da pobedim, ali najžalije mi je što nisam mogao da pružim svima koji su gledali da slušaju srpsku himnu. Dao sam sve od sebe, meč je bio dugačak, ali protivnik me je u sekundi pobedio“, nakon meča je izjavio Mihajlo.

Sa takmičenjem prvi su započeli plivači u muškoj štafeti 4×100 slobodnim stilom. Vremenom 3:30.98 dolaze do finala osvajanjem petog mesta u kvalifikacijama. Kasnije u toku dana, naša štafeta je u finalu osvojila bronzanu medalju. Našu mušku štafetu predstavljali su Pilipović Ognjen, Matija Rađenović, Justin Cvetkov i Petar Popović.

„Zadovoljni smo rezultatom. Ipak je ovo najviši rang evropskih takmičenja, a mi smo treći u Evropi! Imamo ukupno pet muških takmičara na ovom takmičenju i štafeta od četvorice je zauzela treće mesto, osećaj je neopisiv. Podrška sa tribina nam je slala fantastičnu energiju, nisam mogao ni da sanjam da ću ovo doživeti!“, rekao je Matija Rađenović.

U ženskoj štafeti 4×100 slobodno, plivačice su isplivale trku u vremenu 4:02.58, što nije bilo dovoljno da se kvalifikuju za finale.

Nakon jučerašnjeg 19. mesta, plivačica Katarina Ćorović u disciplini 200m slobodno takmičenje završava na 29. mestu sa vremenom 2:11.76 i ne uspeva da se kvalifikuje u polufinale. Andrea Jorgić u istoj disciplini jednu sekundu sporije u odnosu na svoju koleginicu Katarinu, dolazi do 31. mesta sa vremenom 2:12.56, te ni ona ne uspeva da kvalifikuje u polufinale.

Na trci u kategoriji 200m leđno u muškoj konkurenciji, Luka Jovanović zauzeo je 35. mesto u kvalifikacijama sa vremenom 2:15.61.

Petar Popović u disciplini 100 slobodno zauzima 7.mesto.

U ženskoj konkurenciji na 100m delfin stilom, Iva Martinović u vremenu 1:03.87 zauzela je 14. mesto u kvalifikacijama, dok Sara Bogojević u istoj disciplini ne dolazi do polufinala sa osvojenim 31. mestom i vremenom 1:11.09 u kvalifikacijama.

Na atletskom stadionu u Banskoj Bistrici, Marija Nisić u troskoku ostvarila je svoj lični rekord sa skokom dužine 12.15 metara. Na taj način, ušla je u finale kao prvoplasirana u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Saima Murić u disciplini na 1500m plasirala se na drugo mesto u kvalifikacijama vremenom 4:30.61, a Simić Elena u disciplini na 200m nakon istrčanog vremena 25.40 zauzela je treće mesto u kvalifikacijama.

Gimnastičarka Tara Stefanović je završila svoje takmičenje u višeboju na 39. mestu sa osvojenih 38.600 bodova.

Odbojkašice nastavljaju niz pobeda od juče i odličnom igrom dolaze do trijumfa nad devojkama iz Slovenije rezultatom 3:0 (30-28; 25-21; 25-20). Ovom pobedom ekipa Srbije obezbedila je plasman u polufinale.

„Bila je teška utakmica, ali uspele smo da se izborimo za tim i da se plasiramo u polufinale i nadamo se najboljem rezultatu“, izjavila je odbojkašica Stefana Pakić.

Sumirajući utiske nakon utakmice selektor Vladimir Vasović je rekao: „Ovom utakmicom smo završili prvi deo takmičenja. Odradićemo trening i danas i zatim imamo jedan dan pauze, da se što bolje spremimo za polufinale. Imamo dovoljno vremena da analiziramo protivnika i da se što bolje spremimo za tu utakmicu“.

Košarkaši su rezultatom od 93:57 izgubili od Slovenije i nemaju mogućnost da se bore za medalju, pa je za njih ovde takmičenje završeno.

Raspored takmičenja za sutra možete pogledati NA OVOM LINKU.