UN savetuje: Rusi mogu na OI, ali ako nisu ratni zločinci

Ostali sportovi 27. mar 202315:16 11 komentara
Vladimir Putin, Nikita Nagorni
Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Grkinja Aleksandra Santaki, koja je obavlja funkciju izvestioca Ujedinjenih nacija za kulturna prava, u kontaktu je sa Međunarodnim olimpijskim komitetom u vezi sa učešćem ruskih sportista na Olimpijskim igrama, koje će se 2023. godine održati u Parizu. Aktuelna tema je da li će na najvećoj svetskoj sportskoj manifestaciji moći da učestvuju ruski sportisti koji su aktivno služili u vojsci te države tokom rata u Ukrajini.

U tvitu koji je objavila u nedelju, Santaki je objavila da su svi sportisti i sportski funkcioneri sa kojima je bila u kontaktu složni da ruski sportisti treba da nastupe u francuskoj prestonici, ali bez nacionalnih obeležja.

*OK Australije zabrinut: Sport zaboravljeni siromašni rođak

Takođe, Santaki je poručila da su prema informacijama kojima ona raspolaže svi donosioci odluka protiv toga da se u Parizu takmiče oni sportisti koji su povezani sa učešćem u ratnim zločinima.

“Ne možemo da krivimo sve muškarce koji učestvuju u ilegalnim ratovima koje sprovode njihove države. Ne možemo da zamerimo onima koji prate naređenja, ali one koji čine ratne zločine moramo da sankcionišemo”, napisala je Aleksandra Santaki.

Potom je Santaki priznala da su Ukrajinci “furiozno izrazili neslaganje sa njenon analizom”.

Grkinja je bila u kontaktu i sa ukrajinskim vlastima, koje su protiv takve odluke i koje traže da se svim ruskim sportistima zabrani učešće na OI 2024. godine. Iz Kijeva navode da je veliki broj ruskih sportista bio u bliskoj vezi sa ruskom vojskom, kao i da su na primer učestvovali u paradama i na taj način davali podršku.

Među sportistima koji su bili na paradama su i gimnastičar Nikita Nagorni, kao i plivač Jevgenij Rilov, koji je učestvovao na jednom mitingu pristalica aktuelne ruske vlasti. Na meti ukrajinskih vlasti po ovom pitanju su i hokejaška superzvezda Aleksadnar Ovečkin, koji je učestvovao u izbornoj kampanji 2017. godine i podržavao Vladimira Putina, ali i legendarna atletičarka Jelena Isinbajeva, koja je trenutno funkcionerka MOK.

Komentari (11)

Vidi sve komentare