WADA 2022. odlučuje o daljoj zabrani upotrebe kanabisa

Ostali sportovi 15. sep 202112:44 0 komentara
Doug Pensinger / Staff

Svetska antidoping agencija (WADA) objavila je u sredu da će preispitati da li će kanabis i dalje biti na listi zabranjenih supstanci, ali da će njegovo korišćenje svakako biti zabranjeno i 2022. godine.

Naučno razmatranje i preispitivanje počeće sledeće godine te će tako upotreba kanabisa biti zabranjena u 2022. godini. Dalja odluka zavisiće od rezultata revizije. Kako je navedeno, revizija se vrši nakon „zahteva mnogobrojnih zainteresovanih strana“.

Odluka WADA dolazi nakon što je američka sprinterka Šakari Ričardson propustila Olimpijske igre jer je u junu bila pozitivna na kanabis.

Američka doping agancija i tamošnji Olimpijski komitet prihvatili su njeno objašnjenje da je kanabis koristila jer se teško suočavala sa smrću majke, ali (iako su zbog toga izrazili žaljenje) nisu mogli da urade ništa po pitanju suspenzije.

Pozitivan test na kanabis, prema sadašnjim pravilima, može da znači suspenziju u trajanju do četiri godine. Međutim, ako sportista uspe da dokaže da nije kanabis koristio zbog poboljšanja sportskih rezultata kazna može da bude smanjena na tri meseca, a ako dodatno sportista pristane na tretman lečenja kazna može da se izrekne na samo mesec dana.