Završene ZOI: Norvežani najuspešniji, uplakana Valijeva, Šifrin bez medalje

Ostali sportovi 20. feb 202214:106 komentara
Izvor: Michel Cottin/Agence Zoom/Getty Images

U nedelju su završene Zimske olimpijske igre. Takmičenje u Pekingu obeležio je rekord Norveške po broju osvojenih zlatnih medalja, priča o ruskoj klizačici Kamili Valijevoj i neispunjena očekivanja Amerikanke Mikaele Šifrin.

Norvežani su ubedljivo najuspešnija nacija na Igrama u Pekingu. U nedelju je Tereza Johaug donela svojoj zemlji 37. medalju, a rekordnu 16. zlatnu.

Predstavnici čak 29 zemalja su osvojili medalje, što se nikada do sada nije dogodilo.

Posle Norvežana, najuspešniji su bili Nemci sa 12 najsjajnijih medalja, a ukupno 27. Na trećem mestu se našla Kina sa devet zlatnih od 15 medalja. Na četvrtom mestu su Sjedinjene Američke države sa osam zlatnih odličja od ukupno 25.

Predstavnici Slovenije sedam puta su se našli na pobedničkom postolju, a dva puta su osvajali zlata – Urša Bogataj je postala olimpijska šampionka na maloj skakaonici, dok je najbolji bio i mešoviti tim u ski skokovima.

Srpski reprezentativci Nevena Ignjatović i Marko Vukićević bili su daleko od borbi za odličja.

Najuspešniji pojedinac bio je norveški bijatlonac Johanes Tingnes Be sa pet osvojenih medalja, od kojih su četiri zlatnog sjaja. Ruski skijaš Aleksandar Boljšunov, takođe je osvojio pet odličja, tri najsjajnija.

Olimpijske igre obeležila je priča o mladoj ruskoj klizačici Kamili Valijevoj. Pošto je 15-godišnjakinja tokom timskog takmičenja postala prva žena koja je izvela četvorostruki skok na Igrama, otkriveno je da je u decembru bila pozitivna na antidoping testu.

Ruska antidoping agencija joj je ‘podigla’ privremenu suspenziju, kako bi mogla da se takmiči u Pekingu. Usledile su žalbe Sudu za sportsku arbitražu, koji je posle procesa odlučio da Ruskinja može da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji.

Iako je bila najbolja posle kratkog programa, Valijeva je doživela krah u slobodnom i završila je bez medalje. Pažnju svetske javnosti privukao je hladan odnos njenog tima prema njoj.

Kamila Valijeva
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Takođe, dugo će se pričato o nastupima Mikaele Šifrin. Amerikanka nije uspela da osvoji nijednu medalju u Pekingu. Trke slaloma i veleslaloma završila je bez plasmana, da bi u super džiju bila deveta, a u spustu 18. Kombinaciju je završila bez plasmana zbog pada tokom slaloma. U takmičenju mešovitih timova sa selekcijom SAD zauzela je četvrto mesto.

Među zvezde se vinula mlada Kineskinja Ajlin Gu. Devojka koja se bavila modelingom, osvojila je dve zlatne i jednu srebrnu medalju.

Ko je na vas ostavio najjači utisak tokom Zimskih olimpijskih igara?

Komentari

Vaš komentar