Zvanično: Kolaković ponovo na klupi odbojkaških Orlova

Ostali sportovi 10. jan 202210:36 > 11:071 komentar
Izvor: Foto: FIVB

Igor Kolaković je novi-stari selektor odbojkaša Srbije. Ovu vest potvrdio je danas i Odbojkaški Savez Srbije (OSS).

Trener poljske Varte, trećeplasiranog tima Plus lige, potpisao je ugovor na tri godine, do kraja Olimpijskih igara u Parizu, koje su na programu 2024.

Od odlaska Slobodana Kovača sa kormila nacionalnog tima, krajem oktobra, odbojkaški Orlovi nisu imali selektora, a u nacionalnom Savezu strpljivo su osluškivali situaciju na tržištu, „vagali ponude“ i pratili ono što javnost i igrači misle.

Na kraju su predsednik Zoran Gajić i generalni sekretar Ivan Knežević ponudili ugovor 56-godišnjem Podgoričaninu Igoru Kolakoviću, koji ga je bez puno razmišljanja prihvatio. Saznajemo da bivši i budući selektor Srbije ima odrešene ruke u izboru svih svojih saradnika.

Podsećamo da je Kolaković u periodu od 2006. do 2014. godine bio na klupi odbojkaških Orlova.

„Plavi“ su u tom periodu dva puta učestvovali na Olimpijskim igrama (Peking i London), osvojili bronzu na Svetskom prvenstvu, jedno zlato i još dve bronze na Evropskim šampionatima i tri medalje u Svetskoj ligi.

U međuvremenu su odbojkaše Srbije predvodili Nikola Grbić (od 2015. do 2019) i Slobodan Kovač (od 2019. do 2021). Sa Grbićem je osvojena bronza na Evropskom prvenstvu 2017, kao i zlato i srebro u Svetskoj ligi (2016. i 2015). Kovač je 2019. na svom prvom takmičenju došao do evropske titule (2019). Nažalost i jedan i drugi nisu uspeli da se sa Orlovima kvalifikuju na Olimpijske igre.

Kolaković je, sa druge strane, odveo Iran na Igre u Tokio, ali ih nije vodio u prestonici Japana, pošto je prethodno podneo ostavku. U poslednjih nekoliko meseci bio je na meti nekoliko nacionalnih timova, a nije tajna da su ga Slovenci, aktuelni vicešampioni Evrope, već videli na svojoj klupi. Kako stvari stoje, Odbojkaški Savez Srbije je ipak bio za nijansu brži.

Prvo zvanično takmičenje Orlova pod Igorom Kolakovićem u 2022. godini biće Liga nacija, koja počinje 7. juna. Krajem avgusta sledi i Svetsko prvenstvo u Rusiji. Sva ova takmičenja važna su sama po sebi, ali i zbog rejtinga na svetskoj rang-listi. Podsećamo, ona će imati veliki značaj u određivanju grupa za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu.

To će i biti primarni cilj novog-starog selektora…

Komentari

Vaš komentar