Novi ugovor PL za TV prava, veća solidarna plaćanja

Premijer liga 13. maj 202110:10
Izvor: Marc Atkins, Getty Images Sport

Skaj sports, BT Sport, Amazon Prajm video i BBC sport pristali su na potpisivanje novog trogodišnjeg ugovora za TV prava sa Premijer ligom (od 2022. do 2025. godine).

Premijer liga obično TV prava prodaje na drugačiji način, održava se tender na koji se prijavljuju zainteresovane strane, ali ovoga puta kriza izazvana koronavirusom uticala je na to da istim brodkasterima bude ponuđeno da ugovor produže na dodatne tri godine pod istim uslovima.

Vest je ekskluzivno objavio britanski Telegraf sport koji navodi da je ugovor ostao isti u finansijskom smislu – 4.5 milijardi funti za tri godine.

Razlika je u tome što su klubovi Premijer lige pristali da se odreknu desetina miliona funti na godišnjem nivou u korist klubova iz nižih liga kako bi Vlada odobrila ovakav plan produženja ugovora. Da bi podržala plan produženja ugovora za prodaju TV prava na ovaj način koji praktično izbacuje druge brodkastere iz konkurencije Vlada je tražila garancije da će solidarna plaćanja klubovima iz nižih liga biti značajno veća nego do sada.

Kako prenosi Telegraf, premijerligaši su pristali da daju dodatnih 100 miliona funti na već određenih 420 miliona koliko su do sada izdvajali na ime solidarnih plaćanja klubovima Engleske fudbalske lige. Premijer liga je potvrdila da su klubovi jednoglasno bili za ovakav dogovor.

Premijer liga je bez tendera prodavala TV prava i ranije, ali samo za inostrano tržište, nikada za područje Engleske jer je jedini takav pokušaj 2006. oboren na sudu.

Komentari

Vaš komentar