Prvi čovek nemačkog fudbala: SP u Kataru najkontroverznije

Sport Klub 05. jul 202211:52 1 komentar
Alexander Scheuber/Getty Images

Predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Bernd Nojendorf otputovao je u Katar kako bi se uvideo kako teku pripreme za predstojeći Mundijal, koji krajem novembra ove godine počinje u toj državi.

To će biti prvi put u istoriji da se Svetsko prvenstvo u fudbalu održava u tom periodu godine, do sada je običaj bio lda s eigra leti, posle završetka sezona u prvenstvima. Međutim, zbog tropske klime u Kataru nije moguće da se održi u junu, pa mnogi optužuju kraljevsku porodicu Katara da je višemilionskim mitom potkupila FIFA kako bi joj dozvolila da organizuje Mundijal, uprkos brojnim kršenjem propisa.

Prvi čovek nemačkog fudbala već nekoliko puta je javno kritikovao ovakvu organizaciju SP, naročito je bio oštar tokom kritike zbog smrti brojnih radnika, koji su radili na izgradnji stadiona u toj državi. Njemu društvu pravi ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fajser.

„Možemo da predstavljamo sebe kao Fudbalski savez Nemačke, ali politička podrška je izuzetno bitna. Zato mi je drago što je Fajser dala ovaj predlog da krene sa mnom u Katar“, rekao je Nojendorf, pa potom prokomentarisao reči predsednika FIFA Đanija Infantina da će ovo biti najbolje Svetsko prvenstvo u istoriji:

„Jedino što možemo već sada da kažemo jeste da će zasigurno to biti jedno od najkontroverznijih Mundijala ikada održanih“.

Nojendorf je više puta oštro odgovarao na Ifantinove reči otkako je u martu ove godine izabran za predsednika Fudbalskog saveza Nemačke ispred stranke Socijaldemokrata. Prethodno je obavljao više funkcija kako u fudbalu, tako i u medijima i politici. Radio je kao novinar i urednik u nekoliko medija, ali i kao portparol pomenute stranke i predsednik Fudbalskog saveza pokrajine Srednje Rajne.