Životna lekcija od Roda Lejvera

Tenis 03. dec 201420:56 > 21:00
Izvor: Getty Images Sport, Michael Dodge

Šta možemo da naučimo od Roda Lejvera? Hajde da saznamo...

Ljubitelji tenisa šezdesetih godina prošlog stoleća imali su priliku da uživaju u umeću Roda Lejvera na teniskim terenima. I danas se pamte njegove pobede, trofeji i rekordi, a i najmlađi ljubitelji belog sporta znaju ko je ovaj gospodin. Veliki je i broj onih koji se sećaju moždanog udara koji je Lejver doživeo pred kamerama ESPN televizije 1998.

Čim se malo oporavio, Lejver je lekaru u bolnici rekao „Nekada sam bio prilično dobar teniser“, kao da je i sam sebe želeo da podseti na snagu svog duha i tela. Desna strana tela bila mu je oduzeta, a govor nepovezan.

Jedinom teniseru koji je u karijeri osvojio sva četiri Gren Slema u godini – dva puta, saopšteno je tada da više nikada neće moći da drži reket i igra tenis. Čak ni rekreativno.

Svedoci smo da lekari nisu bili u pravu. 8. januara, ove godine, koja je na izmaku, Rod Lejver izašao je na teren koji nosi njegovo ime u Melburn parku. Sa druge strane mreže stajao je još jedan legendarni teniser – Rodžer Federer. Lejver je poneo opremu koju je koristio i kada je pobeđivao, a Federer je naspram njega izgledao kao vitez u sjajnijem oklopu.

Getty Images Sport, Graham Denholm

Čovek koji je doživeo težak moždani udar, koji je nakon toga ostao bez svoje voljene supruge, dobio je jednu bitku – ponovo je bio na teniskom terenu. Tokom humanitarnog događaja „Veče sa Rodžerom Federerom i prijateljima“, Lejver je nanovo oduševio prisutne i pokazao da zna da igra i desnom rukom, koja mu je bila oduzeta nakon šloga. Artritis je nagrizao zglob njegove „bolje“, leve ruke, ali draž nije bila ništa manja. Dovoljno je bilo reći da je Lejver na terenu.

Rod Lejver bio je i ostao uzor mladim sportistima, ali on želi da bude i uzor starijim osobama i da sa njima podeli svoja iskustva nakon duge i bolne rehabilitacije. Lejver se sada bori za to da podigne svest kod starijih ljudi da se brinu za svoje zdravlje, da se bave sportom i tako produže sebi vek i olakšaju starost.

Svi mogu da budu Rod Lejver u svojim životima. Svi mogu da pobede bolest i prebrode teške životne trenutke. To je ono što od njega možemo i trebamo da naučimo.