Rodik: Penzija je lakša nego što sam mislio

Tenis 05. dec 201412:19 > 12:23
Izvor: Getty Images, Jordan Mansfield

Bivši američki teniser Endi Rodik kaže da se možda ne bi povukao 2012. godine posle US Opena da na ATP turu ne postoji toliki broj obaveznih turnira. Amerikanac se mučio sa ramenom i kaže da je morao da bira “sve ili ništa“.

Ako uzmemo u obzir da je Rodik godinu dana mlađi od Rodžera Federera koji je ovu sezonu završio kao drugi reket planete, ne možemo da se ne zapitamo da li mu je krivo što je ostavio beli sport.

Ipak, Rodik je u intervjuu za “The Independent” rekao da mu ipak nije loše ni u penziji:

“Lakše je nego što sam mislio – mislio sam da će biti dana kada ću se osećati kao da me je neko šutnuo u stomak jer mi nedostaje tenis. Nedostaje mi, ali ispunjen sam i drugim stvarima u životu. Deo koji mi ne nedostaje jesu putovanja i hoteli. Ipak, moram da priznam da je bilo malo čudno u početku kada sam imao toliko slobodnog vremena. Prvih šest meseci skoro ništa nisam radio – probudio bih se, a onda bih još malo dremnuo. Sada sam zauzetiji. Kada sam se povukao, rekao sam da stvar koje se ne plašim jeste povratak ljudima kod kuće. Za mnoge tenisere socijalni život postoji na Turu, ali sa mnom to nije slučaj – oduvek sam kod kuće imao drugi život, sa prijateljima koji nisu ni u kakvoj vezi sa tenisom. Bio sam srećan kada sam pobeđivao, ali tenis me nije definisao kao osobu”.

Dvorana „Rojal Albert Hol“ je i ove godine domaćin teniskogStatoil Mastersa, a Rodik će učestvovati i nada se dobrim partijama i još boljoj zabavi. To je način na koji se vraća ovom sportu ali samo na kratko.

On i dalje prati tenis, zadovoljan je onim što vidi i kako kaže nije iznenađen odličnim rezultatima Rodžera Federera u 2014. godini.

Getty Images, Elsa

“Prošle godine svi su govorili: On se promenio, drugi je igrač. Nije tačno, leđa su ga bolela, nije trenirao i bio je prilično otvoren u vezi sa time. Na svom vrhuncu, kojeg sam se nagledao, on je bio najbolji ofanzivni i najbolji defanzivni teniser. Prošle godine nije mogao dobro da se brani i igrao je sa više rizika, pa je više i promašivao, a onda je i samopouzdanje nestalo. Ove sezone bio je zdrav i povratio je brzinu“.

Za kraj, podsetio se Federerove izjave, koja je kako kaže tako jednostavna a tako govori o Švajcarcu kao osobi: „Više volim da dobijam nego što mrzim da gubim“!

To je i rečenica kojom je završio intervju uz objašnjenje da je samo Federeru tako lako da razmišlja na taj način dok se svi ostali bore sami sa sobom i svojim mislima. Možda baš zato, on toliko i traje.