Indija zove: Sve zvezde tenisa u Nju Delhiju

Izvor: Scott Barbour/Getty Images Sport

Iako su mnogi sumnjali u ovu egzibiciju, međunarodna teniska premijer liga pokazala se kao veoma interesantno osveženje u svetu tenisa.

Gomila poznatih imena ne mora da garantuje spektakl sama po sebi, ali odlična ideja organizatora da izmene pravila za ovu seriju od četiri turnira pokazala se odličnom.  

 Treća stanica nakon Manile i Singapura biće Nju Delhi, a već nekoliko dana pred početak takmičenja, organizatori su objavili da su sve karte rasprodate. A kako i ne bi bile, kada će se svim imenima koja smo viđali do sada pridružiti još tri legende: Novak Đoković, Rodžer Federer i Pit Sampras.   Po poslednjim informacijama koje smo dobili, Nole će zaigrati trećeg dana ove manifestacije, dakle u ponedeljak.

 Maheš Bupati je rekao da je uzbuđen što će sva ta imena doći u Indiju i što će biti oči u oči sa njima, a kakav je uspeh zabeležila IPTL govori činjenica da se četiri nova grada već prijavilo za domaćinstvo i naredne godine. Kako stvari stoje, samo dva će moći da dobiju turnir jer jednostavno nema dovoljno dana u godini da bi sve želje bile ispunjene.   Ako ste se malo mučili da “pohvatate” ta nova pravila, nemojte se brinuti, niste jedini, čak su se i igrači u nekim trenucima malo mučili.   

 Dakle, buduće, sadašnje i nekadašnje zvezde tenisa podeljene su u četiri tima koji igraju jedan protiv drugog u pet mečeva. Svaki meč traje po jedan set. E, tu već počinju razlike…   

 Ako se dođe do 5-5 ne igra se taj brejk, nego takozvani “šut aut” od pet minuta. Igra se po formatu istom kao i taj brejk, a ko osvoji više poena za tih pet minuta, dobija i meč. U slučaju da posle pet mečeva timovi imaju isti broj osvojenih gemova, igra se “super šut aut” da bi se odredio konačni pobednik.   

 Zanimljive inovacije su da ne postoje nec i prednost, što je verovatno stvar na koju su igrači najmanje navikli. Takođe, pauza između poena je ograničena na 20 sekundi, o čemu je bilo mnogo reči tokom godine. 

  Vredni pomena su i crveni i žuti peškiri, ideja preuzeta iz NFL-a. Ubacivanje crvenog peškira znači da taj tim traži “pauer poen”. Jednostavno, taj poen vredi duplo. Ubacivanje žutog peškira znači da je taj tim tražio tajm aut. Svaki tim ima pravo na jedan tajm aut od 60 sekundi u svakom setu. Pauza između dva seta traje tri minuta.  

 Nadamo se da uživate u ovom spektaklu i da će vam do finalnog turnira u Dubaiju sve biti jasno. Čak i ako ne bude, možete da vidite najbolje moguće što je beli sport ikada imao da pruži…