Đoković i US open: Vazduh nije problem, vazduha nema

Tenis 06. sep 201815:26 > 15:29
Izvor: Getty Images/ Julian Finney

Krov na stadionu Artur Eš svi su dočekali sa radošću – vetra, koji je tako često znao uslove da dovede na granicu dozvoljenog (često i preko nje, setite se 2012), više nije bilo toliko, a kiša više nije mogla da remeti program.

Međutim, ove godine tema se potpuno promenila jer je krov dobrim delom onemogućio i cirkulaciju vazduha. U sredu uveče u Njujorku je čak i duvao neki vetrić, napolju nije bilo toliko sparno, ali na stadionu je svakim redom naniže postajalo sve teže disati. A najgore je tamo gde treba da bude najbolje – na samom igralištu.

Novak Đoković naspram sebe je imao motivisanog i rastrčanog protivnika kojeg je još držao adrenalin od trijumfa karijere nad Rodžerom Federerom. Džon Milman jeste pretrpeo rani brejk, ali je gestovima, ubrzanim korakom između poena i borbom za svaku loptu stavio svima do znanja da u pobedu veruje. Publika je to prepoznala i podržala ga, pogotovo jedan momak u šestom redu uz teren koji je ustajao posle svakog poena – Milman je bio toliko “napaljen“ da je počeo da mu uzvraća stisnutim pesnicama posle dobrih poena.

Đokovićev osnovni posao bio je da tu veru oduzme, adrenalin spusti i da pokuša da podseti Milmana da on nije čovek koji je pobedio Rodžera Federera, već čovek koji je, recimo, pre dve nedelje izgubio od Tima Smičeka u prvom kolu Sinsinatija.

Getty Images/ Julian Finney

Međutim, Novak nije igrao punom snagom i lopte mu nisu bile dovoljno prodorne kako bi lakše završavao poene, pa se ušlo u rat sa osnovne linije koji je iznedrio nekoliko spektakularnih poena, ali i statistički mnogo neiznuđenih grešaka – kažem statistički jer teško se neiznuđenima mogu smatrati greške posle razmene više od deset udaraca po vremenu po kojem se otežano diše.

“Količina znoja je neverovatna, igram 15 godina profesionalni tenis i nikada nešto slično nisam doživeo i da turnir mora da se pozabavi time. Vlaga manje-više, u Majamiju je još veća vlaga, ali ovde je problem cirkulacija vazduha, tačnije to što vazduha nema na terenu, bukvalno ga ne osećate“, rekao je Đoković i dodao:

“Možda je uveče još gore, ustajao je vazduh, tokom dana možda ima malo povetarca koji osveži. Kao u sauni, to je subjektivni osećaj, potpuno ste mokri posle tri gema. Evo i Federer, koji se nikada ne znoji toliko i koji je uvek fit, znojio se mnogo i imao je problema da diše“.

Pročitajte ceo tekst na sajtu Sport kluba.