Cicipas izbegao peti set i slomio Krajinovića

Tenis 31. maj 201920:15 > 01. jun 2019 13:33
Clive Mason/Getty Images

Stefanos Cicipas je savladao Filipa Krajnovića 3:1 u trećem setu Rolan Garosa. Po setovima je bilo 7:5, 6:3, 6:7 i 7:6.

Krajinović je na putu do trećeg kola nadigrao Fransisa Tijafoa i Roberta Karbeljasa Baena.

Za osminu finala bori se protiv šestog tenisera sveta, a pre Krajinovića Cicipas je slavio protiv Delijena i Marterera.

Krajinović je mnogo sigurnije otvorio meč i stigao do vođstva od 3:1, ali je Cicipas odgovorio i stigao do izjednačenja (4:4). Grk je do kraja prvog dela igre koristio greške Krajinovića, ostao koncentrisaniji u završnici i sa 7:5 stigao do vođstva.

Drugi deo igre obeležilo je daleko bolje i sigurnije izdanje Cicipasa, koji je za 37 minuta igre uspeo da duplira prednost.

Možda i najuzbudljivije bilo je u trećem periodu. Cicipas je ponovo prvi stigao do brejka, ali je Krajinović odgovorio, a onda još jednom oduzeo servis grčkom igraču i stigao do 5:3. Sudija je odlučio da zbog mraka prekine meč, ali je posle prigovora Cicipasa ipak doneta odluka da se završi treći period igre i da se meč nastavi u subotu.

Ni nastavak nije doneo mnogo sreće srpskom teniseru, pošto je Cicipas uspeo da napravi brejk i pre odlaska na pauzu i odluke da se meč nastavi dan kasnije, stigne do izjednačenja i potpuno se vrati u skoro izgubljen set. 

U nastavku duela u subotu Krajinović je najpre odlično odigrao ostatak trećeg seta i u taj-brejku smanjio na 2:1 u setovima. U četvrtom setu je Filip imao brejk prednosti ali nije uspeo da odservira dobro u momentu kada je vodio 5:4 i kada je servirao za set i izjednačenje 2:2. Bio je to najlošiji gem Krajinovića u meču pa se išlo u taj-brejk. 

U tom delu meča je Krajinović imao set loptu na 6:5, a kako to nije iskoristio Cicipas je dobio naredna tri poena i dobio je meč.

Tok meča možete pratiti ovde:

Prvi je do brejka stigao srpski teniser i poveo sa 3:1, ali je Grk pronašao odgovor i izjednačio na 4:4.

Ostao je grčki igrač koncentrisaniji u završnici prvog dela igre i sa 7:5 stigao do važnog vođstva, posle 47 minuta igre. 

Cicipas je bolje ušao u drugi set, oduzeo servis Krajinoviću i relativno lako stigao do prednosti 4:1. 

Ispostaviće se da je to bila ključna prednost za Grka, koji je brzo priveo drugi set kraju i sa 6:3 duplirao prednost. 

Uspeo je Cicipas i početkom trećeg dela igre da napravi brejk i povede sa 2:1, ali je mrak nagoveštavao prekid meča treće runde. 

Ipak, Krajinović je odgovorio i odmah uzvratio brejk, a zatim i za 5:2 još jednom oduzeo servis protivniku i nagovestio da će pre mraka uspeti da smanji na 2:1 u setovima. 

Ni to nije bila garancija da Krajinović može do smanjena zaostatka. Cicipas je uspeo da se vrati u set, smanji na 5:4 pre prekida meča. 

Sudija ne pri rezultatu 5:3 odlučio da prekine duel, ali je posle prigovora Cicipasa ipak odlučeno da se završi set. 

Nije došlo do završetka seta, ali je pre prekida Cicipas uspeo da izjednači na 5:5 u trećem setu.

Oba tenisera su uzela po gem u nastavku meča u subotu i počeo je taj-brejk.

 Grk je u taj-brejku brzo poveo 3:0, ali je veoma brzo srpski teniser dobio naredna tri poena za izjednačenje. Krajinović je napravio važan mini-brejk i poveo je 5:4 u veoma atraktivnom poenu kog je srpski teniser završio bekhend paralelom. Stefanos je dobio naredni poen, da bi Krajinović ubrzo zatim došao i do set lopte. bilo je 6:5. Nju je srpski teniser iskoristio i smanjio na 2:1 u setovima. 

Na početku četvrtog set Krajinović je odmah napravio brejk i poveo je 1:0, ali nije uspeo da overi oduzet servis. Do sedmog gema nije bilo brejk prilika, a pri rezultatu 3:3 je Krajinović imao šansu da oduzme servis protivniku. Cicipas je u tom trenutku napravio duplu servis grešku i Filip je drugi put napravio brejk u četvrtom setu. Odmah potom je Fića overio brejk i poveo 5:3. 

Stefanos Cicipas je napravio brejk za 5:5 u momentu kada je Krajinović servirao za izjednačenje na 2:2, a bio je to najgori Filipov gem na meču. Oba tenisera su dobila po gem i igrao se opet taj-brejk. I ovaj taj-brejk je bio veoma uzbudljiv kao i onaj u trećem setu, a prvi je do set lopte došao Filip Krajinović.  Od 6:5 za Krajinovića, Cicipas je došao do 7:6 i prve meč lopte u duelu. Cicipas je tu priliku iskoristio i dobio meč 3:1.