ATP i WTA otkazali sve teniske turnire u Kini u 2020.

Tenis 24. jul 202010:15 > 10:22
Reuters, Aly Song

Sledeći odluku kineske Vlade da se u toj zemlji otkazuju svi međunarodni sportski događaji u 2020., Udruženje teniskih profesionaca (ATP) i Žensko tenisko udruženje (WTA) otkazali su sve planirane teniske turnire u Kini do kraja ove godine.

Tako su iz kalendara ATP Tura ispali jedini azijski Masters 1000 turnir u Šangaju, turnir serije 500 u Pekingu, te dva turnira serije 250 u Čengduu i Žuhaiju.

Iz kalendara VTA Tura ispalo je čak sedam turnira, među kojima je posebno važno VTA Finale, završni turnir osam najboljih teniserki sveta u Šenženu sa nagradnim fondom od 14 miliona američkih dolara. Otkazani su još obavezni Premijer turnir u Pekingu, turnir iz serije Premijer 5 u Vuhanu, Premijer turnir u Džengžou, VTA Elit Trofej u Žuhaiju, te turniri iz serije Internešnal u Tijanđinu, Nančangu i Gvangdžou.

Posebno smo razočarani što se naši turniri svetske klase u Kini ove godine neće održati. Nažalost, ta odluka uključuje i otkazivanje Šiseido VTA Finala u Šenženu, a kao posledica toga je i ukidanje tabele „Porše Trke do Šenžena”, izjavio je predsednik i izvršni direktor VTA Stiv Simon, zahvalivši se organizatorima na naporima koje su do sada uložili u pripremi za turnire koji neće biti održani.

Tokom pandemije je naš pristup bio da sledimo lokalna uputstva kada je u pitanju održavanje turnira. Poštujemo odluku kineske Vlade koja želi da učini sve što je najbolje za svoju državu u ovoj globalnoj situaciji bez presedana”, saopštio je predsednik ATP, Andrea Gaudenci.

U sadašnjem okvirnom kalendaru ATP Tura za 2020. preostalo je još 13 turnira, uz poslednje izdanje ATP Finala čiji će domaćin biti London, te „Next Gen” ATP Finala u Milanu. Prvi turnir u nastavku sezone trebao bi da započne 20. avgusta, a to je Masters 1000 Western & Southern Open koji će, umesto u Sinsinatiju, biti odigran u Njujorku neposredno pre US Opena.

VTA Tur u svom kalendaru za 2020. sada broji 14 turnira, a prvi od njih je Palermo „Ladies Open”, koji bi trebalo da počne 3. avgusta.