Teška pobeda, ali Novak je u osmini finala Sinsinatija

Tenis 24. avg 202022:57 > 23:18
Izvor: Getty Images/Francois Nel

Novak Đoković plasirao se u osminu finala Sinsinatija pobedom protiv Ričardasa Berankisa u dva seta.

Novak Đoković posle šest meseci je odigrao takmičarski meč i slavio protiv Ričardasa Berankisa za plasman u osminu finala Sinsinatija 7:6, 6:4.

Ništa u ovom meču nije bilo rutinski, ništa nije bilo lako. Ali, niko to, pa verovatno ni Novak, nije očekivao.

Dobar tenis gledali smo u prvom setu, sve do pred kraj kada je nakon jednog smeča Novak osetio bol u vratu. Taj bol je bio i razlog da Novak dan ranije preda meč u dublu, a u ovom meču mu je smetao pri izbačaju loptice kod servisa.

Videli smo nekoliko dobrih pona, Berankis nas je počastio sa nekoliko dobrih vinera iz forhenda, napravio je u prvom jedan, a u drugom dva brejka, ali Novak je na kraju bio taj koji je slavio.

Nema razloga za zabrinutost kada je Novakova igra u pitanju, jedino što može da brine njegove navijače je bol u vratu, ali čini se po njegovom ponašanju da ni to nije nešto što je ozbiljno.

U utorao oko 21 sat Novak će za plasman u četvrtfinale igrati protiv Tenisa Sandgrena.

Tok meča:

Nakon tri odigrana gema, Novak je taj koji vodi 2:1. Igra se bez brejka, a prvu brejk loptu u meču imao je Đoković u drugom gemu, ali je Berankis uspeo da se izvuče iz neugodne situacije.

Pripretio je Berankis u petom gemu i stigao do dve vezane brejk lopte. Đoković je prvu spasao as servisom, trećim u dosadašnjem toku meča, a drugu servis vinerom. Dobro je odreagovao Đoković na neugodnu situaciju i nakon duge razmene, uz grešku Berankisa došao do gem lopte za vođstvo 3:2.

Nakon Berankisovog gema i izjednačenja 3:3, Đoković ponovo počinje svoj servis gem sa 0:30, treći put od početka meča i ponovo dozvoljava rivalu dve vezane brejk lopte. Ovoga puta nije bilo servisa koji su pomogli, odlično je odigrao Berankis na mreži i pravi brejk za vođstvo 4:3.

Nije da nije bilo muke, ali Novak dolazi do brejk lopte sjajnom paralelom i na drugi servis Litvanca vraća brejk – 4:4.

Stigao je Novak na gem od osvajanja seta, ali Berankis se ne predaje. Ipak, iako je imao 40:15 Đoković uspeva rivalu da zakomplikuje ovaj gem. Nedovoljno ipak da zaključi prvi set – 5:5.

Čini se da Novak oseća neku nelagodnost u predelu vrata, zbog čega je u nedelju odlučio da se povuče iz dubla, ali Srbin osvaja svoj servis gem i još jednom je na gem od osvajanja prvog seta. Čekamo odgovor Berankisa i gledamo zanimljiv i dobar meč. Čini se da će Novak zatražiti i pomoć lekara.

Ušli smo u tajbrejk. Berankis greši, a Novak ima problem pri izbačaju loptice prilikom servisa. Ipak, koristi sve što mu rival prepušta i ide ka osvajanju seta. Ima svakako razloga za zabrinutost pred nastavak turnira, ali i US open koji sladi odmah nakon Sinsinatija. 

Osvojio je Đoković prvi set. Sledi medicinski tajm aut za prvog igrača sveta pa ćemo videti o čemu se radi. 

Imao je Đoković masažu vrata, ali čini se da posledice oseća. Berankis je odograo nekoliko sjajnih poena u prva dva gema i uspeo je odmah da napravi brejk pa vodi 2:0 u drugom setu. 

Odgovara Novak odmah i bez izgubljenog poena vraća brejk. Rezultat je 2:1, na servisu će biti Đoković.

Novak je imao brejk loptu i priliku da on povede 3:2. Čini se da ga vrat prilično muči, prilika je propala. Vodi Berankis 3:2, serviraće Novak nakon nove masaže.

Ponovo je Berankis uspeo da dođe do brejka, ali ne i da ga potvrdi. Đoković se muči, ali odgovara na izazove. rezultat je 4:3 za Berankisa, Novak je na servisu.

Dolazi Novak konačno, prvi put u meču, do prednosti brejka. Serviraće Srbin za plasman u osminu finala. Glasan uzvik koji smo čuli sa terena dovoljno govori koliko je ovaj brejk olakšanja doneo Novaku.