Nestvarni Đoković novim preokretom do titule

Tenis 29. avg 202018:56 > 21:17
Izvor: Getty Images/Matthew Stockman

Novak Đoković osvojio je titulu na "Sinsinati" Mastersu, pošto je u finalu pobedio Miloša Raonića sa 1:6, 6:3, 6:4. To je njegov 35. Masters trofej, čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

Novak je sada jedini čovek koji je sve Masters turnire osvajao makar dva puta, a ukupno u karijeri ima 80 trofeja.

Đoković sada ima skor 11-0 sa Raonićem, koji ostaje na osam titula – bilo je to njegovo četvrto izgubljeno Masters finale, tri od Novaka i jedno od Nadala.

Posle tročasovne borbe sa Bautistom, Đoković je izašao na teren u finalu bez energije, lako je izgubio prvi set, a do prve brejk lopte došao je tek posle 60 minuta igre. Odmah ju je realizovao bekhend pasingom, stisnuo pesnicu i pokazao da se neće predati.

Osvojio je drugi set, ali i dalje se mučio sa procentom prvog servisa, generalno sa servisom zapravo, a Raonić je napravio rani brejk – 2:0. Međutim, Đoković je sve bolje čitao servise rivala, odigrao je jedan nestvaran ritern i bez izgubljenog poena se vratio u igru za 2:1.

Novak je delovao sada sveže i fizički spremno, ponovo je došao do 0-40. Na prve dve brejk lopte Raonić je odigrao bez greške, i na trećoj je izvrsno napao bekhend paralelom, ali Novak se odbranio i dočekao grešku rivala forhendom – 3:2 i glasan uzvik Đokovića.

Nije moglo bez drame, u gemu u kojem je Novak servirao za meč poveo je 30-0 i činilo se da je kraj blizu Međutim, nedovoljno dobar drop šot, zatim olaka greška bekhendom Novak, a onda i izvanredna bekhend paralela Raonića – brejk lopta. Usledila je razmena u kojoj je Raonić zakucao forhend u mrežu, a onda još jedna jako duga razmena u kojoj je Novak ispustio inicijativu, ali na kraju je ipak osvojio poen. Okrenuo se ka ljudima u svojoj loži: „Frka, batice, frka“.

Prvu meč loptu je realizovao i došao do trećeg trofeja ove godine u tri turnira, posle Australijan opena i Dubaija.

Tok meča:

Getty Images/Matthew Stockman

Raonić je na startu meča odlično servirao, a zatim je prvi došao i do brejk lopte u drugom gemu – Novak ju je spasao servisom u T liniju koji je Miloš poslao u mrežu, a potom je izjednačio na 1:1. Đoković je zatim bolje čitao Raonićeve servise, ali Kanađanin je bio na visini zadatka i poveo sa 2:1.

Usledio je vrlo loš gem za Novaka, već posle prvog poena istezao je vrat koji ga muči prethodnih dana, a zatim su usledile i dve duple greške. Prvu od dve vezane brejk lopte Raonić koristi posle Đokovićevog bekhenda u mrežu – 3:1.

Novak nije ličio na sebe, Raonić je još jednom dobio rutinski na svoj servis, a potom došao do brejk lopte i u trećem gemu na Đokovićev servis. Još jedna dupla greška za 5:1 i uskoro prvi set za Raonića.


Iako je Novak lako dobio prvi gem na svoj servis u drugom setu, Raonić je lako izjednačio, da bi se Đoković s malim problemima suočio u narednom gemu. Imao je Kanađanin 15-30, igrao se dug poen, a Novak je pogodio liniju dubokom bekhend dijagonalom. Nije Đoković iskoristio prvu, ali jeste drugu gem loptu dobrom bekhend paralelom – 2:1.

Potom je Đoković prvi put pripretio, vinerom bekhend paralelom došao je do 30-30, zatim imao zicer, ali promašio je stranu i Raonić je volejom osvojio poen, ubrzo asom i gem.


I u narednom gemu Kanađanin je došao do 15-30, ali je Đoković potom dobio dve razmene s osnovne linije, da bi drop šotom poveo sa 3:2 u gemovima.

Delovao je Novak bolje nego u prvom setu, stigao je do 15-30, Raonić je vezao dva neodbranjiva servisa, ali Đoković je uzvratio i došao do prve brejk lopte posle tačno sat vremena igre. Odmah ju je iskoristio, Miloš je izašao na mrežu, Novak poslao nisku loptu, a onda je bekhendom prošao rivala na mreži – 4:2 i prvi stisak pesnice.

Dobio je Đoković sledeći gem bez izgubljenog poena, ali je došlo do problema kada je na 5:3 servirao za set. Raonić je napravio viner bekhend paralelom, da bi u narednom poenu Đoković ispustio inicijativu i potom poslao loptu u mrežu – 0-30.

Nije se Novak dao, dobio je sledeći poen u razmeni, usledio je dobar servis, a onda i još dva poena za osvojeni drugi set – 6:3, uz samo tri neiznuđene greške u celom setu.


Raonić je lako osvojio prvi gem odlučujućeg seta, a Đoković je svoj počeo duplom greškom. Nije bilo prvog servisa, a posle greške Novaka forhendom bilo je 15-40, ponovo se Raonić izmakao na forhend i napravio brejk za 2:0.

Međutim, Đoković odmah uzvraća udarac. Dvaput je prošao rivala na mreži, usledio je najbolji ritern turnira i viner za 0-40, a onda i niski slajs kojim je iznuđena greška Raonića i napravljen brejk – 2:1.


Tada je proigrao Novak, sledeći gem dobio lako, a onda je uz jedan nestvarni pasing forhendom ponovo došao do 0-40. Na prve dve brejk lopte Raonić je odigrao bez greške, i na trećoj je izvrsno napao bekhend paralelom, ali Novak se odbranio i dočekao grešku rivala forhendom – 3:2 i glasan uzvik Đokovića.


Sjajnim drugim servisima Novak je poveo sa 4:2, a onda je Raonić od 0-30 vezao nekoliko odličnih servisa za 4:3.

Đoković je naredni svoj gem osvojio lako, a u gemu u kojem je servirao za meč poveo je 30-0 i činilo se da je nadomak pobede. Međutim, nedovoljno dobar drop šot, zatim olaka greška bekhendom Novak, a onda i izvanredna bekhend paralela Raonića – brejk lopta. Usledila je razmena u kojoj je Raonić zakucao forhend u mrežu, a onda još jedna jako duga razmena u kojoj je Novak ispustio inicijativu, ali na kraju je ipak osvojio poen. Okrenuo se ka ljudima u svojoj loži: „Frka, batice, frka“.

Prvu meč loptu je realizovao i došao do trećeg trofeja ove godine u tri turnira, posle Australijan opena i Dubaija.