Beker: Upozoravao sam Novaka na ovo, platio je cenu

Getty images/Elsa

Legendarni Boris Beker smatra da je Novak Đoković bio pod prevelikim pritiskom zbog očekivanja na US Openu, ali i osnivanja Asocijacije profesionalnih tenisera, te da je sve to vodilo burnoj reakciji i kasnije eliminaciji sa turnira u Njujorku.

Najbolji teniser sveta diskvalifikovan je sa US Opena u četvrtom kolu jer je pogodio teniskog sudiju lopticom, koju je udario posle pretrpljenog brejka u 11. gemu prvog seta.

Diskvalifikacija sa Gren slema je za tenisera ono što je crveni karton za fudbalera u važnim mečevima na Svetskom prvenstvu.

Da pitate Dejvida Bekama šta je najgore što mu se dogodilo u karijeri, siguran sam da bi to bio incident iz 1998. u meču protiv Argentine. Ako Novaka Đokovića za 10 godina pitate isto, siguran sam da će to biti diskvalifikacija sa US Opena.

Zbog toga će se uvek osećati osramoćeno i frustrirano. Kazne će biti visoke, ali ovaj drugi aspekt će boleti više.

Kao neko ko izuzetno ceni Novaka, mislim da je odluka sudija bila ispravna. Naravno da on nije želeo da povredi nekoga, ali je izgubio kontrolu“, napisao je Beker u svojoj kolumni.

Nekadašnji trener srpskog igrača otkrio je i u čemu vidi uzroke takvog razvoja događaja.

„Došlo je do pada koncentracije pošto je propustio tri set lopte pri rezultatu 5:4, ali pretpostavljam da su razlozi dublji od toga. Po mom mišljenju, platio je cenu jer se bavio drugim stvarima pre i tokom Gren slema, a posebno organizacijom nove Asocijacije.

Osvajanje Gren slema je izuzetno teškko, jer morate da budete fokusirani na cilj tokom cele dve nedelje i da održavate formu protiv najboljih na svetu.

Plašio sam se da je Novak možda preuzeo previše toga, pogotovo kada sam video šta se dešava oko nove Asocijacije. Na primer, kada su prošlog petka lokalni zdravstveni službenici sprečili Adrijana Manarina da izađe na teren, prvi teniser sveta je pokušao da stupi u kontakt sa guverenerom kako bi mu pomogao.

Te večeri je i on igrao svoj meč. Većina vrhunskih irača bi angažovala svog agenta ili tako nešto. Umesto toga, Novak je rešio da sam deluje. A ne možete nagomilavati toliki pritisak na sebe tokom Gren slema.

Takođe se pitam je li bila greška što njegov dugogodišnji trener Marjan Vajda nije bio među grupom od troje ljudi kojima je bilo dozboljeno da budu sa njim u Njujorku. On je Novakov čovek i neko ko je vrlo smiren“.

Osvrnuo se Beker i na incident tokom Rolan Garosa 2016. godine, kada je Đoković umalo pogodio sudiju reketom.

„Kada sam radio u njegovom trenerskom timu, bio sam u loži tokom incidenta koji se dogodio na Rolan Garosu 2016. godine, kada je Novak bacio reket i zamalo pogodio teniskog sudiju.

Posle smo razgovarali o tome. Znam kakav je pritisak u važnim mečevima. Rekao sam mu da može da viče koliko god želi, da razbija rekete, ali da ne baca stvari i ne udara lopticu. Bio sam zabrinut a bi nešto ovako moglo da se dogodi.

Kao i kod svih, neki od Novakovih aduta mogu biti i njegove slabosti. Emotivan je igrač i to mu je pomoglo da osvoji 17 Gren slem titula“.

#related-news_0

Na kraju, Nemac je savetovao Srbinu da se fokusira samo na tenis.

„Volim ga mnogo. On je izuzetno skroman momak i uvek misli o onima koji su u lošijoj poziciji. Izuzetno je inteligentan i odan svojoj porodici i prijateljima.

Igra u eri sa teniskim bogovima Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom. Mislim da mu smeta što nije popularan kao i oni.

Ono što bih mu savetovao je da se vrati osnovama. Priznao je grešku i to je važno kako bi nastavio dalje. Malo je vremena do Rolan Garosa.

Treba da ode kući, razgovara sa suprugom Jelenom, ona ga zna najbolje, da razgovara sa Vajdom, vrati se na teren i fokusira samo na tenis. Rolan Garos je za njega uvek više od izazova. Bilo bi glupo optisati ga“.