Sanjam odbranu titule!

Feng Li/Getty Images Sport

Ruska teniserka Marija Šarapova plasirala se u osminufinala pošto je sa 6:4, 6:3 savladala Irinu Begu.

Na konferenciji nakon meča Šarapova je istakla da za sada sve ide po planu, a takođe se prisetila i kako je sve ovo izgledalo sa njenih 16 godina.

Mislim da, ako uzmem u obzir da nisam igrala turnire pre Vimbldona i da sada tokom turnira iz meča u meč imam razilčite protivnice, nije loše. Sve ih poznajem prilično dobro. Danas sam imala još jedan meč sa dobrom serverkom i udaračicom što na travi može biti prilično opasno tako da sam zadovoljna što sam mogla da pobedim u dva seta“.

U ovoj fazi turnira, svi igrači na pitanje o očekivanjima kažu da idu meč po meč. Koliko je to izvodljivo u realnosti?

„Mislim da je tako lakše nego da preopteretite sebe tako što ćete razmišljati mnogo unapred. Naravno, svi mi razmišljamo i unapred, ali jednostavno, morate biti realistični pred svaki meč i morate znati kakve su vaše šanse u odnosu na pojedine protivnike. Ne smete potceniti nikoga, tako da mislim da je to pametniji način da se prolazi kroz turnir“.

U sledćem meču protivnica će ti biti Zarina Dijaz koja je savladala Andreu Petković. Koliko znaš o njoj?

Znam dosta toga. Igrala sam sa Dijaz u Australiji ove godine, to nam je bio prvi susret“.

Marija ti si modna ikona na terenu. Kako ti se dopada stil i izgled Dastina Brauna?

„Ja volim individualnost i mislim da je to sjajna stvar kada je u pitanju moda. Ljudi mogu da izraze svoj karakter i svoju ličnost i da pokažu svoj duh i mislim da on po tom pitanju odrađuje sjajan posao“.

Od 2003. od kada igraš ovaj turnir, da li se trava promenila?

Mislim da sada možemo da vidimo više dugih razmena nego što je to bio slučaj ranije. Posebno sam osetila razliku na terenu broj dva u odnosu na centralni teren. Očekujete potpuno iste uslove na svim terenima, ali nije tako“.

Već dugo si među deset najboljih sa još nekoliko igračica. da li postoji neki razlog što mlade teniserke koje uspeju da se probiju u sam vrh brzo odatle ispadaju?

„Mislim da je iskustvo važno. Konstantnost igre i rezultata su dve veoma teške stvari. Može da vam se dogodi dobra godina ili nekoliko dobrih turnira koji će vas dovesti među deset ili pet najboljih, tada vam i vlastita očekivanja postanu veća jer vidite sebe na jednom višem nivou i očekujete još bolje rezultate, a onda samo jedna stvar ne krene prema planu i tada stvari postaju teže jer morate da se vratite na razmišljanje i pokušate da nađete novi način da stignete do dobrih rezultata.“

Koliko iskustvo osvajanja titule ovde budi u tebi želju da to uradiš ponovo?

Nema sumnje da je to nešto o čemu razmišljam svaki put kada izađem na teren. Uvek mi se vraćaju uspomene na te dve fantastične nedlje. Iskreno u toj fazi karijere nisam zamišljala da mogu da osvojim Vimbldon. Uspomene na momenat kada sam podigla pehar ovde vraćaju mi se svaki put kada igram meč na Vimbldonu“.

Koliko se tvoja igra promenila, da li se osećaš bolje na terenu nego ranije? Nakon meča si rekla da veruješ da možeš da osvojiš tutulu. da li je to zbog toga što si ovde već pobeđivala ili zbog načina na koji igraš i osećaš se ove godine?

Osećam da se moja igra razvija svake godine, da napreduje. Kada sam igrala ovde sa 16 ili 17 godina nisam bila ni fizički dovoljno razvijena nisam mogla da izdržim duge razmena, rame mi je bilo slabo. Možda više ne mogu da udarim prvu loptu na zagrevanju toliko brzo kao nekada, ali mislim da sam mnogo napredovala i u igri i na mentalnom planu“.

Nakon meča si rekla da veruješ da možeš da osvojiš tutulu. da li je to zbog toga što si ovde već pobeđivala ili zbog načina na koji igraš i osećaš se ove godine?

Kada god dođem na neki turnir, mislim da moram da budem i fizički i psihički spremna da budem šampion. Jer, da ne verujem u sebe bilo bi mi jako teško da preguram dve nedelje turnira bez te emocije. ja nikada nisam bila taj tip igrača“.

Izgleda da uživaš u svemu ovome, posebno u odnosu na ranije godine kada si bila dosta mlađa?

Moram da kažem da su se osećanja promenila. Kada prođete mnogo toga i kada ste osvajali Gren Slemove očekujete od sebe da ponovo budete u toj poziciji, a kada niste u mogućnosti da osvajate titule to je razočaravajuće. Mislim da od vremena kada me mučila povreda 2009. znam koliko je dobro kada pobeđujete i kako nije smak sveta ako gubite. Mislim da mi je to zaista pomoglo u poslednjih pet godina“.