Đoković: Imao sam mnogo sreće i na tome sam zahvalan

Tenis 04. nov 201409:41 > 09:44
Getty images, Images Sport

Najbolji teniser sveta Novak Đoković u poslednje dve nedelje doživljava najlepše trenutke u životu. Postao je otac, potom je odbranio titulu na Mastersu u Parizu i najverovatnije zadržao čelnu poziciju na ATP listi do kraja 2014.

Iako je godinama u vrhu svetskog sporta, Nole je uspeo da ostane čvrsto na zemlji. Zna da vrednuje sve što mu je život pružio…

„Pokušavam da vrednujem svaki trenutak koji trenutno doživljavam, i u profesionalnom, i u privatnom životu. Vrlo sam zahvalan na svakom danu, na prilici da se bavim sportom koji izuzetno volim, i da se ostvarim kao roditelj, da imam lepu porodicu, da sam zdrav i da sam ovako uspešan. Svestan sam svega toga. I, to je, u principu, najbitnije, da čovek bude svestan onoga što dobija, od Boga i od života“, rekao je Đoković u intervjuu „Večernjim Novostima“.

Kada je reč o tajni uspeha Novak nema tajni recept.

„Ne postoji definicija kojom bi, u jednoj reči, mogao da se opiše moj uspeh. Moraju da se slože mnoge stvari i razne kockice, da bi se došlo do ovakvog nivoa. Pre svega, imao sam blagoslov da budem zdrav, i mogućnost da ispoljim talenat koji sam za ovaj sport posedovao od malih nogu. Veliki faktor je i sreća. Imao sam puno sreće. Toga sam, takođe, svestan i na tome sam zahvalan. Bio sam okružen krucijalnim ljudima koji su bili više nego stručni i voljni da mi pomognu i da učestvuju u mom razvoju kao tenisera.

O Đokovićevim kvalitetima svi su dobro upoznati, ali kao i on ima mane.

REUTERS/Jason Lee

„Svako ima mane, hvala Bogu! I, to nas čini ljudima. Kao i ostali, i ja, naravno, imam problemčiće na dnevnoj bazi. Ne znam šta bih izdvojio. Imam, recimo, mali problem s kašnjenjem. Radim na tome, da to promenim“.

Svestan je Novak da sve evoluira, pa i tehnologija u sportu, sport sam po sebi, i da su sportisti deo svega toga.

 „Razvijamo se napredujemo, iz dana u dan, i pokušavamo da dovedemo svoju igru na vrhunski nivo. Pre desetak godina, kada sam počeo da se bavim profesionalnim tenisom i video na koji način igraju Federer, Nadal i neki drugi igrači, pa i ja sam, nisam verovao da ima toliko prostora za napredak, i da će igra toliko evoluirati. Evo, sada mogu da poreknem samog sebe, jer sam se uverio da nam život zaista dodeljuje mogućnosti da napredujemo i kao ljudi, i kao teniseri. Svi smo mi ljudi. Nema tu nekih „robota“. Teniser ima mogućnost da se posluži tehnologijom koja može procentualno da doprinese određenom boljitku, ali na kraju, kao individualni sportista, mora sam najviše da se potrudi da napravi uspeh“, naglasio je prvi teniser sveta, kojeg očekuje odbrana titule na završnom turniru u Londonu.