Da li će Đoković zaigrati na Australijan openu – odluku donosi tročlano veće

Tenis 15. jan 202219:1474 komentara
REUTERS/Loren Elliott

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ponovo je smešten u imigracioni pritvor u Melburnu, gde će provesti veče pre donošenja konačne odluke o deportaciji ili dozvoli da zaigra na Australijan openu, nakon što mu je drugi put ukinuta viza. Na pripremnom ročištu, održanom prošle noći, zakazano je zvanično saslušanje pred Saveznim sudom Australije za noć između subote i nedelje po srednjeevropskom vremenu.

Odluku da li će prvi reket sveta Novak Đoković zaigrati na Australijan openu doneće tročlano veće, kako su to zatražili advokati srpskog tenisera. Đoković je prethodno imao razgovor sa imigracionim vlastima, ali detalji tog saslušanja nisu poznati. Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Aleks Hok jer bi, prema njegovom mišljenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa. Na to se danas osvrnuo i srpski ministar za sport.

Izvor: N1/Reuters/Agencije

„Kao kruna svega toga da jedan pojedinac, ministar može da opovrgne sudsku odluku je nešto što za slobodnu demokratiju i za nas koji verujemo u slobodno sudstvo nezamislivo. Kada bismo okrenuli uloge i zamislili da se to dešava kod nas, na našem kontinentu, mislim da bi došlo do nekih razumljivih neslaganja, ali i nerazumevanja takve odluke“, rekao je Vanja Udovičić.

Povezane vesti

Novinar Nenad Šebek kaže da se nada da će sudska odluka biti zasnovana na činjenicama, a ne na emocijama.

„Odluke ministra, a postoji i odluka ministra koja može da dođe i nakon ovog suđenja, jer ako se suđenje oduži ministar može da Novaka Đokovića ili zadrži u pritvoru ili da mu da takozvanu vizu za premošćavanje. Dakle vizu koja bi mu trajala dok ne bude donesena konačna odluka suda“, kaže Šebek.

A šta kažu igrači? Kakav bi Australijan open bio bez Novaka Đokovića?

„Sasvim je jasno da je Novak Đoković jedan od najboljih igrača u istoriji, bez sumnje. Ali ne postoji nijedan igrač u istoriji koji je važniji od događaja. Niko, čak ni Rodžer, Novak, ja, Bjorn Borg, koji je bio neverovatan u svoje vreme, tenis se nastavlja, a igrači dolaze i odlaze. Australijan open je mnogo važniji od bilo kog igrača“, kaže Rafael Nadal.

„Ne znam kako se njegova odbrana doživljava, ali znam da ga u sportu i dalje vide kao jednog od najvećih igrača, jer mu se dostignuća ne oduzimaju, osvojio je 20 grend slemova. On je i dalje za mene jedan od najvećih igrača svih vremena. Ovo je očigledno vrlo neprijatna stvar za svakoga, posebno za njega, ali nemojte dovoditi u pitanje njegovo nasleđe zbog ovoga“, kaže Aleksandar Zverev.

Takmičenje na prvom grend slem turniru u 2022. godini počinje u ponedeljak. A Đoković na Australijan openu pokušava da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.

Komentari

Vaš komentar