Kakav preokret! Novak osvojio 92. turnir u karijeri!

Tenis 08. jan 202312:09 58 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Loren Elliott

Srpski teniser Novak Đoković sezonu je počeo osvajanjem titule u Adelejdu. U najdramatičnijem finalu koje je ikada odigrano na ovom turniru Đoković je morao da napravi preokret, odigra tri seta i na terenu provede tri sata i 11 minuta. Na kraju je slavio rezultatom 6:7, 7:6, 6:4.

Priterao je Korda svog idola iz dečačkih dana uza zid, naterao ga da spasi jednu meč loptu, ali je na kraju morao da mu čestita i da bude svedok novoj Đokovićevoj tituli – 92. u karijeri.

Novak se tako po broju osvojenih titula izjednačio sa Rafaelom Nadalom. Do broja 92 Đoković je došao uz 1.032 pobede i 206 poraza, Nadalu uz svoje 92 titule ima 1.067 pobeda i 217 poraza.

Korda će morati da traži narednu priliku kako bi podigao drugi pehar u karijeri.

Sjajan tenis igrali su Đoković i Korda u svom prvom zvaničnom susretu.

Novak Đoković
REUTERS/Loren Elliott

Sat i 14 minuta je trajao neverovatni prvi set. Bez mnogo uzbuđenja u prvoh osam gemova, mirno, gem za gem, igrala su dvojica tenisera. A onda se sve ubrzalo na maksimun. Korda je u devetom gemu pravo niotkud napravio brejk i došao do situacije da servira za set, ali je Đoković spasio tri set lopte i prvu brejk priliku pretvorio u izjednačenje – 5:5.

Novak je imao priliku da u 12. gemu dođe i do drugog brejka, ujedno je to bila i set lopta, ali je Korda ovoga puta sjajno kontrolisao sve i ušli smo u lud tajbrejk. Korda je na startu napravio mini brejk, a to mu je na 6:4 donelo i prvu, pa i drugu set lopu. Neuspešno. Imao je set loptu i Novak, ali je onda morao da spasi još jednu pre nego što je Amerikanac ipak poveo 1:0, a Novak pobesneo na ljude u svom boksu.

Borba je nastavljena i u drugom setu. Đoković je u trećem gemu propustio dve brejk prilike i igralo se gem za gem, a igrači su prilično lako osvajali svoje gemove.

Primakao se Novak na 30:40 u 11. gemu, ali Korda nije dozvolio ništa više od toga i naterao je Đokovića da servira za ostanak u meču. Pripretio je Korda veoma ozbiljno, došao do meč lopte, ali je Novak pronašao izlaz nakon drugog servisa i smeč udarcem nakon čega je i drugi set uveo u tajbrejk.

Novak Đoković
REUTERS/Loren Elliott

I drugi tajbrejk počeo je mini brejkom, ali ovoga puta ga je napravio Novak, ali je Sebastijan sa druge strane odmah imao odgovor. Međutim, ovaj tajbrejk je protekao onako, u Novakovom stilu – bez prave šanse za rivala i meč je ušao u treći set.

Nakon prva tri gema u trećem setu, koja su igrači osvajali bez izgubljenog poena, a nakon kojih je Novak poveo 2:1, Korda je prvi morao da spašava brejk lopte, dve je imao Đoković, ali Korda je uspeo da izjednači na 2:2. Igralo se zapravo gem za gem, tenzija je rasla, a ovoga puta je Korda bio u situaciji da servira za ostanak u setu pa samim tim i meču nakon što je Đoković poveo 5:4.

Izgledalo je da će Korda uspeti da ostane još malo na terenu, imao je 40:30, ali je Đoković uspeo da dođe do prilike za brejk i da dođe do prve titule ove sezone.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare