Lajović posle pet setova savladao kvalifikanta za drugo kolo

Tenis 08. feb 202112:301 komentar
Clive Brunskill Getty Images

Srpski teniser Dušan Lajović plasirao se u drugo kolo Australijan Opena pošto je posle tri i po sata savladao kvalifikanta iz Ukrajine Sergeja Stahovskog 5:7, 6:4, 6:3, 5:7, 6:4.

Lajović je sigurno očekivao lakši posao u meču protiv 201. tenisera sveta. Ipak, utisak je da mu je u prvom setu nedostajalo malo sreće, a onda u četvrtom i više odlučnosti.

Srbin je morao da odigra i peti set, u kome je realizovao petu meč loptu na servis protivnika.

Duel je obeležio veliki broj grešaka i jednog i drugog – Stahovski 51, Lajović 42.

U narednom kolu Srbin će igrati protiv Kazahstanca Aleksandra Bublika.

Činilo se u prvom setu da Lajović ima inicijativu, čak je u prvom i sedmom gemu imao brejk lopte. Ipak, nedostajao je srpskom teniseru završni udarac. Stahovski je u 13. gemu podigao nivo igre, iskoristio drugu brejk loptu i došao do seta.

U nastavku je 26. teniser sveta ‘vratio stvari na svoje mesto’. Bolji je bio u razmenama, potpuno je kontrolisao dešavanja na terenu, pa je uz dva brejka poveo 4:1. Vratio je Stahovski jedan izgubljeni servis gem, ali to nije bilo dovoljno. Već početkom trećeg seta je Srbin napravio brejk. U nastavku su obojica bili sigurni na svoj servis gem, da bi Lajović do seta još jednim brejkom završio set.

Četvrti je doneo veliku borbu. Već na startu su viđena dva brejka, a onda je 201. teniser sveta ponovo iskoristio slabosti u igri rivala, te došao do 5:3. Imao je Stahovski i set loptu na svoj servis, ali je Lajović izjednačio na 5:5. Nije Srbin ostao na nivou, izgubio je svoj naredni servis gem, pa se Ukrajinac izborio za peti set.

Velika borba vodila se u narednom periodu. Pretio je Stahovski, ali mu Lajović nije dozvolio da dođe do brejka. Srbin je konačno preuzeo inicijativu u osmom gemu, ali nije oduzeo servis protivniku. Ponovo je Dušan imao brejk loptu u desetom gemu, zapravo tri vezane. Ipak, Stahovski je igrao bez straha pa je izjednačio na 40:40. Duplu servis grešku je u tom trenutku napravio Ukrajinac, pa je Srbin imao još jednu meč loptu. I nju je Stahovski spasao forhendom. Bekhendom je Lajović došao do nove meč lopte, koju je iskoristio.

Komentari

Vaš komentar