Rusi poručuju: Zbog novca i politike na gubitku je Vimbldon

Tenis 20. apr 202216:43 0 komentara
AP Photo/Andy Brownbill

Njujork tajms je u sredu doneo vest da će Vimbldon ove godine biti odigran bez ruskih i beloruskih tenisera i teniserki.

Ukoliko se ova vest pokaže kao tačna, Vimbldon će postati prvi teniski turnir koji je suspendovao pojedinačne igrače.

Zvaničnici Vimbldona prvu veliku konferenciju za medije pred turnir održaće 26. aprila, videćemo hoće li tada biti govora o gorućoj temi. Do tada, stižu i komentari iz Rusije.

#social-embed_0

Predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpiščev, sudeći po njegovoj izjavi za Sport Ekspres, već zna da je vest Njujork tajnsa tačna.

„Ne možemo ništa da uradimo. Smatram da je ova odluka pogrešna, ali ne možemo ništa da promenimo. Naš teniski savez već je uradio sve što je bilo u njegovoj moći. Ne želim dalje da komentarišem ovu temu, sve što kažem može samo da bude na štetu naših sportista. Posle mojih reči moglo bi da im bude još gore. Radimo na ovoj situaciji, to je sve što mogu da vam kažem“, rekao je Tarpiščev.

Dmitrij Sviščev, poslanik u Dumi koji obavlja funkciju šefa Komiteta za fizičku kulturu i sport smatra da su organizatori vođeni politikom i novcem u donošenju ove odluke.

„Velika Britanija je poznata po svojim antiruskim izjavama i poziciji, ne samo sada, tako je oduvek. Sada smo svedoci potpune histerije u vezi sa sportom. Svesni smo da Međunarodna teniska federacija u principu dozvoljava našim teniserima da učestvuju pod njenom zastavom. Vimbldon je druga stvar, najstariji turnir na svetu živi po svojim pravilima. Ova odluka ipak nema veze sa sportom, u pitanju su politika i novac. To je ono što vlada Vimbldonom“, poručio je Sviščev.

Na ovu temu kratko saopštenje objavio je i zvanični Kremlj:

„Samo takmičenje će trpeti zbog odstranjivanja ruskoh tenisera. S obzirnom na to da je Rusija jaka u svetu tenisa, naši teniseri su u vrhu rang liste, trpeće samo takmičenje. Neprihvatljivo je da sportisti postanu taoci nekih političkih predrasuda, političkih intriga i neprijateljskih akcija prema našoj zemlji“, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vimbldon ove godine počinje 27. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!