Novakov slučaj pred Saveznim sudom, dan odluke za srpskog tenisera

Tenis 15. jan 202223:18 > 16. jan 2022 02:46126 komentara
Novak Đoković
AAP Image/James Ross via REUTERS

Pred Saveznim sudom Australije održava se suđenje najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću. Ishod sudskog procesa odrediće da li će Srbin morati da bude deportovan i biti prinuđen da propusti Australijen open, ili će, ukoliko Sud donese odluku u njegovu korist, u ponedeljak nastupiti u prvom kolu prvog grend slema sezone. Suđenje možete pratiti uživo na engleskom jeziku:

Đokovićev advokat Nik Vud podsetio je da srpskom teniseru nije ukinuta viza zbog toga što nije vakcinisan, već zbog straha australijskih vlasti da bi to moglo dovesti do šireg protivljenja vakcinaciji u Australiji.

Ukazao je da je odluka ministara, između ostalog, bazirana na članku BBC-a u kojem se citira Novakova izjava iz aprila 2020, pre pojave vakcina protiv koronavirusa, u kojoj je rekao da ne bi voleo da ga neko prisiljava na vakcinaciju kako bi mogao da putuje.

Vud je istakao da je ministar, u svom obrazloženju, prećutao Novakovu kasniju izjavu, citiranu u istom članku BBC-a, da „nije stručnjak“, da će „nastaviti da istražuje ovu temu“ i da želi da ima opciju da izabere „ono što je najbolje za njegovo telo“.

Đokovićev advokat je naveo i da je upravo odluka da se Đokoviću ukine viza podstakla antivaksersko raspoloženje.

Advokat australijske vlade Stiven Lojd istakao je da je jedini medicinski razlog koji je Đoković naveo za to što nije vakcinisan, to što je u decembru prošle godine bio zaražem koronavirusom.

Da je hteo da se vakciniše, mogao je da se vakciniše do tada, naveo je Lojd.

On je rekao i da je istina da je Novakova izjava u kojoj izražava protivljenje vakcinaciji data pre nego što su se vakcine protiv koronavirusa uopšte pojavele, ali je istakao da teniser od tada nije dao izjavu koja bi ukazala na to da je promenio svoj stav.

Lojd je dodao i da je Đoković u prošlosti u nekoliko navrata pokazao nepoštovanje mera protiv širenja zaraze koronavirusom, ističući nedavni intervju francuskom L’ekipu, kada se, nakon što je već znao da je zaražen, za taj sportski list fotografisao bez maske.

Podsetimo, Novak je dobio prvi spor na sudu države Viktorija u vezi sa ukinutom vizom, ali je australijski ministar za imigracije Aleks Hok iskoristio diskreciono pravo i poništio mu vizu.

Prema oceni ministra, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa.

Đokovićev pravni tim je uložio žalbu na odluku ministra, i slučaj se ponovo našao pred sudom Viktorije, kod sudije Entonija Kelija, ali je on predmet prebacio na Savezni sud kod sudije Džona O’Kahalana.

Pred preliminarno saslušanje, Đoković je imao razgovor i sa imigracionim vlastima Australije.

Komentari

Vaš komentar