Traže bojkot ZOI u Pekingu: Uzrok kršenje ljudskih prava Ujgura i Tibetanaca

Beijing 2022
REUTERS/Tingshu Wang

Grupa organizacija zatražila je u ponedeljak bojkot Zimskih olimpijskih igrara u Pekingu 2022. godine, a kao razlog navela je kršenje ljudskih prava u Kini, prenosi Asošijejted pres.

Neke od organizacija koje su se usprotivile održavanju ZOI su „Svetski kongres Ujgura“, „Studenti za slobodan Tibet“, „Mi smo Hong Kong“, „Informacioni centar za ljudska prava u južnoj Mongoliji“, „Kina protiv smrtne kazne“ i „Kapanja za Ujgure“…

Ukoliko igre budu održane, Peking će dobiti opravdanje međunarodne zajednice za ono što čini. Mi smo stupili u kontakt sa MOK kako bismo došli do rešenja koje je potrebno onima koji su najugroženiji – Ujgurima i Tibetancima. Međutim, jasno je da je ova organizacija potpuno nezaiteresovana na uticaj koje će Igre imati na život ljudi u ugroženim oblastima“, stoji u saoštenju više organizacija.

Neki od predstavnika ovih udruženja su tokom prethodnih meseci održavali sastanke sa čelnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta, a ambasador Velike Britanije u Kini nazvao je situaciju u regiji Sinđijang „najvećom krizom ljudskih prava u sadašnjosti“.

Igre su zakazane za četvrti februar 2022. godine, a trajaće do 20. februara. Takmičari će se za medalje boriti u sedam različitih sportova i 15 disciplina.

Komentari (0)

Vidi sve komentare