Tukli ga šipkama u Gruziji, došao u Srbiju i doneo joj olimpijsku medalju

Ostali sportovi 05. avg 202109:598 komentara
Zurabi Datunashvili
Izvor: REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Herojski je put imao Zurabi Datunašvili do olimpijske bronze pod zastavom Srbije, posle tužnog odlaska iz svoje Gruzije, piše Nova.rs.

Zurabi Datunašvili je 29-godišnjak koji je pre prelaska u srpski nacionalni tim osvojio tri evropske medalje za Gruziju, a sada je doneo olimpijsku bronzu sa 6:1.

Datunašvili je u februaru 2020. postao reprezentativac Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom. Nešto više god godinu dana kasnije, nakon zlata na Evropskom prvenstvu usledila je i olimpijska viza.

Za Nova.rs, Datunašvili je govorio kako je došao u Srbiju.

„Nakon incidenta u Gruziji, razgovarao sam sa Mihailom Kadžajom takođe rvačem iz Gruzije koji nastupa za Srbiju, i rekao sam mu da želim da napustim Gruziju. On mi je tad otkrio da bi možda Srbija bila zainteresovana za mene. Kontaktirao me je predsednik Rvačkog saveza Željko Trajković, i tako sam se našao tu gde sam i sad.“

Njega su u Gruziji napali šipkama, u januaru 2019, nakon čega je Gruzin doneo odluku da se više ne takmiči pod zastavom zemlje u kojoj je rođen.

Datum je bio 11. januar, a Palata sporta u Tbilisiju bila je poprište nacionalnog šampionata Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom. U finalu su se našli Datunašvili i Robert Koblijašvili, višestruki prvak Evrope i sveta. Sudijska odluka je bila takva da je Koblijašvili dobio meč, što je izazvalo velili revolt i proteste, potom verbalni obračun, nakon čega je usledila i prava gužva.

Situacija je izmakla kontroli kada je predsednik rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze uleteo među zavađene strane i Datunašvilija udario gvozdenim predmetom u glavu.

Gegešidze je uhapšen i ubrzo posle toga pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Za portal Nova.rs, govorio je i o Srbiji.

„Osećam se veoma prijatno ovde, ljudi su sjajni. Imam i zanimljivu priču. Nakon Evropskog pvenstva u Varšavi jedan čovek sa benzinske pumpe u Beogradu me je prepoznao i zamolio me je za fotografiju, nakon čega me je pitao kakav je osećaj biti prvak Evrope. Iznenadilo me je to što je znao ko sam. Posebno mi se sviđa vaša hrana, i moram da kažem da baš volim leskovački roštilj. A i devojke u Srbiji su među najlepšima na svetu.“

Komentari

Vaš komentar