U subotu počinje prvoligaška sezona: Suspendovana tri kluba

Nenad Mihajlović/Starsport

Subota, pretposlednji julski dan, otvoriće sezonu i na prvoligaškim terenima. Nikad raniji početak drugoligaške trke, specifičan kalendar i jedinstveno društvo, sa jednim debitantnom, najavljuju zanimljivo takmičenje 16 ekipa.

Svega tri dana do „presecanja vrpce“, muku sa registracijom novajlija muče tri kluba – Zlatibor, Inđija i Rad. Prva dva suspendovana su u međunarodnim sporovima, preko Disciplinske komisije FSS, po osnovu odluka FIFA.

Zlatibor mora da isplati novac crnogorskom fudbaleru Milošu Krkotiću. Prvoligaš sa najviše fudbalske kote osporio je visinu dugovanja, jer je u međuvremenu finansijski kaznio bivšeg prvotimca, zbog kršenja klupske discipline. Tokom utorka trajala je intezivna komunikacija između Zlatiboraca i zastupnika komisije Fudbalskog saveza Srbije, uz obostranu želju da problem bude i prevaziđen. U kojem obliku, znaće se najverovatnije tokom srede.

Inđija duguje novac izraelskom superligašu Hapoel Ramat Ganu. Odluka FIFA, u ovom slučaju neupitna, zahteva brzu reakciju kancelarije sremskog prvoligaša u naredna dva dana. Ostavljena je i mogućnost reprograma duga, ali Izraelci, za sada, ne pristaju na odloženu naplatu potraživanja.

Napokon, na listi suspendovanih je i stari dužnik Rad. Beogradski prvoligaš, odavno pritisnut finansijskim problemima, moraće da isplati Zorana Ljubinkovića, bivšeg prvotimca i trenera.

Kažnjenim klubovima ostavljena je mogućnost da regulišu dugovanja u rastegljivom rokom. Dokazom o uplati, ili reprogramu, automatski će biti i skinuti sa liste suspendovanih i dobiti dozvolu za registraciju pojačanja.

Prve četiri utakmice na programu su u subotu. Od 17,30 igraće IMT – Novi Sad, Inđija – OFK Vršac, Radnički Sremska Mitrovića – GFK Sloboda i Metalac – Radnički Novi Beograd. Dan kasnije na programu su dueli Loznica – Jedinstvo (17,30) i Mačva – Grafičar (20,00). Posledna dva susreta, OFK Železničar – Zlatibor (17,30) i Rad – Trajal (20,00), biće odigrana u ponedeljak, prvog avgusta.

Sistem takmičenja ostao je isti kao i prošle sezone. Superligašku ulaznicu obezbediće dva najbolja, treći i četvrti prvoligaš igraće u baražu za popunu elitnog ranga. Poslednja četiri ispašće u Srpsku ligu.