Uspešan kraj kvalifikacija: Orlovi slavili u Atini

Rukometna reprezentacija Srbije
Foto: RSS

Reprezentacija Srbije završila je pobedom kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo koje će se u januaru 2022. godine održati u Mađarskoj i Slovačkoj. „Orlovi“ su savladali selekciju Grčke 27:25 (14:16) u Atini i tako sa 11 od 12 mogućih bodova overili prvo mesto u konkurenciji Francuza, Grka i Belgijanaca, koji su ranije odustali od kvalifikacija usled pandemije korona virusa.

Izabranici selektora Tonija Đerone uspeli su da slome otpor silno motivisanih Grka u drugom poluvremenu, kojima bi pobeda vrlo verovatno donela i plasman na Evropsko prvenstvo kao trećeplasiranoj selekciji iz grupe.

Dobro su otvorili duel Petar Nenadić, povratnik u srpski tim posle više od tri godine, i Mijajlo Marsenić na poziciji pivotmena uvodnim golovima. Imali su srpski rukometaši problema u odbrani sa srednjim bekom grčkog sastava Maljoom, koji je uz pomoć par odbrana raspoloženog Bukovinasa, vratio svoj tim iz početnog minusa (2:4) do 6:4 u 11. minutu. Sedam minuta kasnije Nenadić je ponovo vratio „Orlove“ u vođstvo 9:8, da bi do poluvremena Grci ipak povratili kontrolu nad rezultatom – 14:12.

Sa boljim pristupom i kvalitetnijom odbranom, brzo je Srbija zagospodarila terenom nakon pauze. Serijom 3:0 posle šest minuta, „Orlovi“ su poveli 15:14. Pružio je selektor Đerona šansu svim igračima, pa su tako na krilima bili Nemanja Ilić i Darko Đukić, na golu Dejan Milosavljev, a zapaženu rolu imao je i debitant Marko Milosavljević, koji je sa par golova izrastao u junaka pobede.

Od 18:18 u 41. minutu srpski reprezentativci su pronašli ritam, a Đerona se nije libio da na terenu ima izuzetno mladu bekovsku trojku sa Milosavljevićem, Dodićem i Nikolićem. Uz dva odbranjena sedmerca Milosavljeva, razlika je u par navrata bila tri gola u korist srpskog tima – 21:18, 22:19, 23:20.

Najefikasniji u srpskom sastavu bili su Marsenić sa pet i Milosavljević sa četiri gola.

GRČKA: Kostakidis, Moraitis, Arampacis 6, Nikolaidis 1, Milonas 5, Maljos 1, Bukovinas, Kederis 1, Karampunitis 3, Dompris 5, Ciras, Kandilas 1, Iljopulos 2, Paradinisiu, Arapakopulos 1, Kotadinis

SRBIJA: Sretenović, Đukić, Pešić, Radivojević 3, Ilić N 4, Ilić V 1, Zelenović, Nikolić 3, Marsenić 5, Nenadić 3, Milosavljević 4, Dodić, Obradović, Đorđić 3, Cupara, Milosavljev