Netanijahu: Otvoren sam za razgovor sa Abasom

Svet 15. okt 201521:21 > 21:29
REUTERS/Ronen Zvulun

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izrazio je volju da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i arapskim liderima kako bi se zaustavilo najnovije nasilje i potvrdio da su SAD spremne da posreduju razgovorima u Jordanu.

„Otvoren sam za razgovor s Abasom i arapskim liderima. Mislim da je to potencijalno korisno, jer bi moglo da zaustavi talas huškanja“, rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

„Pozivao sam Abasa uvek iznova da obnovi mirovne pregovore bez preduslova. Voljan sam da se sastanem s njim, on nije voljan da se sastane sa mnom i vi me pitate da li sam ja spreman da obnovim pregovore – pitajte njega“, odgovorio je Netanijahu na pitanje o pregovorima koji su doživeli kraj još u aprilu prošle godine.

Osvrćući se na najnovije nasilje i palestinske napade, ocenio je da to nije „rezultat nedostatka političkog horizonta i talasa naseljavanja, nema takvog talasa (izgradnje)“, aludirajući na širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abas to smatra jednim od uzroka najnovijeg nasilja. Netanijahu međutim, veruje da je palestinsko huškanje podstaklo nasilje.

On je, takođe, rekao da SAD ne bi trebalo da pogrešno izjednačavaju Izraelce i palestinske teroriste, nakon što je portparol Stejt departmenta rekao da Izrael možda koristi prekomernu silu u odgovoru na napade.

„Očekujemo od naših prijatelja da ne povlače pogrešnu simetriju između izraelskih građana i onih koji ih nasmrt bodu nožem. Nema istine u tvrdnji da je Izrael koristio preteranu silu. Radimo ono što bi svaka zemlja morala da uradi,“ istakao je izraelski premijer.

On je to rekao nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas sinoć pogrešno tvrdio da je Izrael pogubio trinaestogodišnjeg Palestinca Ahmeda Mansaru, nakon što je nedavno napao nožem s još jednim palestinskim tinejdžerom, svojim rođakom, dva Izraelca. Ahmed je ranjen i trenutno se leči u izraelškoj bolnici, a njegov rođak je ubijen na poprištu napada.

Netanijahu je osudio govor palestinskog predsednika, ocenivši da je pun huškanja i laži. U međuvremenu je državni sekretar SAD Džon Keri rekao da će SAD „nastaviti da podržavaju pravo Izraela da se brani“ i da oštro osuđuju terorističke napade na nevine civile. On je sinoć najavio da planira da poseti region kako bi pomogao da se smiri situacija.

Osmoro Izraelaca poginulo je u palestinskim napadima u poslednjih mesec dana. Za to vreme ubijen je 31 Palestinac, uključujući 14 onih, koje je Izrael označio kao napadače. Ostali su poginuli mahom u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama.

Oko 300 vojnika će biti raspoređeno u Jerusalimu

Izraelska vojska saopštila je da će rasporediti 300 vojnika u Jerusalimu kako bi pomogli policiji da održi red u tom gradu usled nemira koji traju nekoliko nedelja.

Vojnici će biti raspoređeni u nedelju kako bi pojačali bezbednost u Jerusalimu, gde je već angažovano hiljade dodatnih pripadnika policije i paravojnih stražara.

Izrael je takođe podigao betonske barijere i kontrolne punktove ispred pojedinih arapskih naselja u istočnom delu Jerusalima.