Mogerini: EU će braniti ljudska prava gde god su ugrožena

Svet 10. dec 201510:12 > 10:13
Tanjug/AP, Geert Vanden Wijngaert

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je danas povodom Dana ljudskih prava da će Unija nastaviti da zagovara, brani i promoviše ljudska prava na svim mestima u svetu gde su ona ugrožena.

U svetlu aktuelnih, rastućih izazova za ljudska prava i vladavinu zakona i u kontekstu globalne ekonomske krize, siromaštva i sve veće nejednakosti, dokumenti poput Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima ostaju oslonac EU u unapređenju i odbrani ljudskih prava i osnovnh sloboda, navela je Mogerini u saopštenju.

Ta dva temeljna dokumenta su utvrdila građanska, politička, ekonomska, kulturna i socijalna prava koja pripadaju svim ljudima od rođena do kraja života i promenila sudbinu mnogih, rekla je ona.

„Novi Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji koji je EU usvojila u julu pridaje jednaki značoj svim tim pravima i nastoji da ih kroz konkretne akcije promoviše i obezbedi njihovo ispunjavanje“, istakla je Mogerini.

EU je više nego ikad posvećena pomaganju civilnim organizacijama i drugim akterima u promovisanju zaštite i poštovanja ljudskih prava, bilo da je reč o građanskim, socijalnim ili ekonomskim i kulturnim pravima, dodala je ona.