Nemački avioni "tornado" poslati u Tursku

Svet 10. dec 201512:27 > 12:29
REUTERS/Fabian Bimmer

Nemačka je danas u Tursku poslala dva izviđačka aviona "tornado" i 40 vojnika, kao podršku borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, saopštila je nemačka vojska.

Pripadnici 51. divizije Imelman napustili su jutros bazu Jagel na severu Nemačke avionom „A400M“, uz pratnju dva aviona „tornado“.

Avion za dopunu goriva „A310MRT“ odvojeno je poslat iz baze Keln-Van u vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj, navodi se u saopštenju.

Nemački poslanici odobrili su prošlog petka raspoređivanje do 1.200 vojnog osoblja i aviona koji će se priključiti međunarodnim vojnim operacijama protiv IS, kao podršku Francuskoj nakon terorističkih napada 13. novembra.

Ukazujući na važnost današnjeg događaja, premijer nemačke savezne države Šlezvig-Holštajn Torsten Albig je na ceremoniji ispraćaja izjavio da „budućnost Evrope zavisi od prijateljstva između Nemačke i Francuske“.

Berlin je pre dva dana saopštio i da će poslati fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona Šarl de Gol u istočnom delu Sredozemnog mora.

Nemačka ne namerava da se uključi u kampanju vazdušnih udara, za razliku od Francuske, SAD i Britanije.

Ova država je posle Drugog svetskog rata bila po pravilu nevoljna da šalje svoje vojnike u aktivnu borbu u strane zemlje, iako se priključivala međunarodnim misijama na Balkanu i drugim mestima, kao i koaliciji NATO u Avganistanu, navela je francuska agencija.