Novi predsednik Argentine položio zakletvu

Svet 10. dec 201517:15 > 17:18
Tanjug/AP, Maria Natacha Pisarenko

Konzervativac Maurisio Makri položio je zakletvu kao novi predsednik Argentine, posle 12 godina vladavine levičarskog bračnog para Nestora i Kristine Kiršner.

Svečanostima inaguracije prisustvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Makri je zakletvu položio pred budućim predsednikom Senata Federikom Pinjedom koji je bio vršilac dužnost predsednika od ponoći, nakon odluke suda da je mandat Kiršnerove zvanično okončan u sredu.

Kiršnerova je bojkotovala inauguraciju zajedno sa svojim saveznicima u Kongresu, preneo je AFP.

„Ova vlada će znati kako da brani slobodu, koja je ključna za demokratiju“, rekao je Makri u svom obraćanju.

On je, takođe, obećao da će se boriti „neumorno za one kojima je to najpotrebnije“, vezano za obećanja iz njegove predizborne kampanje da će zadržati socijalne programe Kiršnerove.

Makri (56) je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora 22. novembra, gde mu je protivkandidat bio Danijel Sjoli, koga je Kiršnerova podržala.

Sin bogatog biznismena, Makri je postao poznat kao predsednik najpopularnijeg fudbalskog kluba u Argentini, Boka Juniors, u periodu kada nizom osvajao trofeje.

Kao gradonačelnik Buenos Airesa od 2007, dobio je izbore na čelu koalicije „Promenimo se“.

Obećao je da će obnoviti treću po veličini ekonomiju Latinske Amerike, koja klizi ka recesiji, ukidanjem protekcionističkih ograničenja na uvoz, smanjenjem poreza za izvoz poljoprivrednih proizvoda i obuzdavanjem inflacije.