Stranka Angele Merkel traži zabranu burke

Svet 11. dec 201510:31 > 10:32
Tanjug/AP/Asim Tanveer

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel, pod pritiskom da zaoštre stav prema migrantima, pozvali su u četvrtak da se zabrani nošenje burki, navodeći da takva vrsta odeće koja pokriva celo telo ne bi trebalo da se nosi u javnosti.

Rukovodstvo Hrišćansko-demokratske unije se nije oduprlo zahtevima nekih članova koji su se založili za određivanje gornje granice broja izbeglica koji mogu da uđu u Nemačku. Kako navodi Rojters, u rezoluciji od 18 strana, o kojoj će se raspravljati u ponedeljak na stranačkom kongresu, navodi se da je odeća za žene, koja pokriva celo telo, u suprotnosti sa nemačkim vrednostima.

„Svako ko je nosi pokazuje da nije spreman da se integriše u naše otvoreno i slobodno društvo. Stoga odbacujemo nošenje odeće koja pokriva celo telo u javnosti“, navodi se u rezoluciji.

Susedna Francuska zabranila je nošenje burke 2011. godine, čemu se Nemačka odupirala.

U rezoluciji se takođe upozorava da, ako EU nije u stanju da kontroliše svoje spoljne granice, šengenska zona slobodnog kretanja ljudi ne bi trebalo dugoročno da ostane na snazi.

„Mi želimo da očuvamo šengen“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer na konferenciji za novinare, predstavljajući rezoluciju.

„Kraj šengena imaće ozbiljne posledice. Izazvaće kolateralnu štetu u oblasti privrede, politike i u drugim sferama. Ipak, mi ovde kažemo da je šengen ugrožen“, naglasio je on.