FBI: IS štampa sirijske pasoše, već se infiltrirali u SAD

Svet 11. dec 201511:14 > 11:35
AFP

Islamska država je zaplenila bar jednu specijalizovanu mašinu za štampanje autentičnih sirijskih pasoša i mnogo praznih primeraka, upozorio je direktor FBI Džejms Komi.

Krivotvoreni pasoši štampani na toj mašini mogu teroristima da pomognu da se prikažu kao izbeglice iz Sirije i tako prelaze granice.

Komi je rekao da FBI ima „razloga da veruje“ da su se pripadnici Islamske države već infiltrirali u SAD, napominjući da Biro budno prati situaciju kako bi otkrio takve pojedince.

„Obaveštajna zajednica je zabrinuta da Islamska država ima sposobnost i način da proizvodi lažne pasoše“, rekao je direktor FBI svedočeći pred Odborom za pravosuđe američkog Senata.

Odeljenje za istrage Ministarstva za unutrašnju bezbednost je prošle nedelje poslalo policiji izveštaj o bezbednosti u kome se između ostalog kaže da je Islamska država tokom letošnjeg upada u Deir Ezur zaplenila bar jednu mašinu za štampanje pasoša, prenela je televizija Ej-bi-si koja je imala uvid u taj izveštaj.

U izveštaju se navodi i da su tokom upada u Deir Ezur pronađene „kutije blanko pasoša.“

„Budući da je prošlo 17 meseci od kada su Raka i Deir Ezur pali u ruke Islamske države moguće je da su pojedinici iz Sirije sa pasošima „izdatim“ u tim gradovima pod kontrolom ID doputovali u SAD,“ upozorava se u izveštaju, prenosi RT.

Kupio pasoš s fotografijom premijera Marka Rutena

U izveštaju se pominje da je u Turskoj pronađen sirijski pasoš sa brojem koji ukazuje da je štampan na teritoriji pod kontrolom Islamske države.

Dvojica bombaša samoubica koja su učestvovala u napadima na Pariz prošlog meseca imala su krivotvorene pasoše. Oni su, kako se veruje, doputovali u Evropu sa izbeglicama iz Sirije.

I evropski mediji su ranije javili da je veoma lako ilegalno dobiti pasoš u Siriji. Holandski novinar Harald Dornbos je u septembru pisao kako je kupio pasoš s fotografijom premijera Marka Rutena. Pasoš ga je koštao 825 dolara, a nabavio ga je u roku od samo 40 sati.