Nestao kineski "Voren Bafet"

Svet 11. dec 201514:36 > 14:45
REUTERS/Bobby Yip, arhiva

Kineski milijarder i predsednik jedne od najvećih privatnih investicionih firmi ''Fosun international'' Guo Guangčang navodno je nestao, a sav promet akcija u kompanijama koje poseduje su suspendovane.

Guo (48), poznatiji kao “kineski Voren Bafet“ navodno je nestao bez traga u četvrtak popodne, navodi se na sajtu za finansijske novosti “Caiksin“.

Kako prenosi američki sajt CNBC, svedoci kažu da su videli da policija odvodi Guoa nakon što je sleteo na šangajski aerodrom, a još uvek nije poznato da li je pod istragom.

Članovi porodice i predsednici kompanije saopštili su da je Guo bio u Šangaju u podne, ali da su svi njihovi pozivi bili preusmereni ka njegovoj sekretarici.

Sve firme u okviru konglomerata “Fosun Grup“ obustavile su promet akcija, navodi sajt CNBC.

U prethodnih nekoliko nedelja kineska Regulatorna komisija za hartije od vrednosti pokrenula je istrage lokalnih firmi za posredovanje, a i kineski predsednik Si Đinping je, takođe, pokrenuo niz istraga u cilju smanjenja korupcije u državi.

Sud u Šangaju je u avgustu saopštio da je Guo imao neodgovarajuće veze sa Vang Zognanom, bivšim predsednikom državnog preduzeća koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog pronevere, mita i korupcije.

Fosun je saopštila da “nikad nije tražila neodgovarajuće koristi od tog državnog preduzeća, kao i da nije ostvarivala korist za Vanga“, prenela je agencija Rojters.

Prema magazinu “Forbs“, Guo se nalazi na 11. mestu na listi najbogatijih ljudi u Kini, na 259. na listi milijardera, a njegovo bogatstvo je procenjeno na sedam milijardi dolara.