Bler: Pokušao sam da ubedim Gadafija da podnese ostavku

Svet 11. dec 201516:04 > 16:09
REUTERS/Ronen Zvulun

Bivši britanski premijer Toni Bler rekao je da je 2011. telefonom pozvao libijskog vođu Moamera Gadafija i pokušao da ga ubedi da ode iz zemlje pošto je izbilo Arapsko proleće.

Bler je rekao da nije pokušava da „spasi“ libijskog vođu, već da ga „izvuče iz te situacija tako da može da se izvrši mirna tranzicija“.

On je rekao da je to radio kao privatno lice i da je razgovarao s Gadafijem dva ili tri puta u roku od 24 časa, ali da je ubrzo postalo jasno da Gadafi neće sam otići.

Britanski premijer od 1997. do 2007. bio je jedan od ključnih ljudi u okončanju međunarodne izolacije Gadafija u zamenu za odustajanje Libije od programa nuklearnog i hemijskog oružja. Bler je bio kritikovan zbog pokušaja zbližavanja s naftom bogatom državom u okviru kojih se 2004. sastao s Gadafijem u šatoru u pustinji.

U Libiji vlada haos otkada je Gadafi ubijen u sukobima 2011. tokom kojih je intervenisao NATO. Sukobljene grupe se bore za prevlast, dok ekstremisti povezani s Islamskom državom dobijaju na snazi.

Bler je danas pred odborom britanskog parlamenta za spoljne poslove rekao da je bez prethodnog dogovora s Gadafijem postojala opasnost da islamski ekstremisti dođu do hemijskog oružja.

„Ako još postoje ostaci tog program hemijskog oružja u Libiji danas, s obzirom na stanje Libije danas i prisustvo Islamske države tamo – to predstavlja realnu opasnost, čak i danas“, rekao je Bler.

Bivši britanski premijer, međutim, nije kritikovao aktuelnog šefa vlade Dejvida Kamerona zbog odluke da se interveniše i Libiji. „Možete pogledati Siriju gde nismo intervenisali i, uzgred, rekao bih da je tamo još gore“, rekao je Bler.