Policajac silovao 13 žena, preti mu 263 godine zatvora

Svet 11. dec 201516:10 > 18:31
Tanjug/ AP

Danijel Holclou, bivši policajac iz Oklahome, optužen za silovanje više od deset žena, proglašen je krivim po pet tačaka za silovanje i dodatnih 13 tačaka za seksualni napad.

Porota je nakon 45 sati većanja preporučila da dobije kaznu od 263 godina zatvora. Presuda će se biti izrečena u januaru.

Tužilac je otkrio da je DanijelHolclou namerno napadao siromašne Afroamerikanke dok je bio na dužnosti, verujući da ukoliko ga te žene optuže niko im neće verovati. I bio je u pravu.

Ovaj seksualni predator, kako ga je nazvao tužilac, napadao je od maloletnih djevojaka do baka, a sve su žrtve, osim jedne belkinje, bile crnkinje koje su živele na severoistoku Oklahoma sitija.

Sada je suočen s kaznom doživotnog zatvora zbog seksualnog napada, silovanja, prisiljavanja na oralni i analni seks.

Jedna žrtva je rekla da je silovana u svom domu, dok je druga rekla da ju je policajac odveo u napuštenu školu gdje ju je silovao. Takođe, bilo je i svjedočenja u kojima se navodi da je Holclou žrtvu zavezao za bolnički krevet i brutalno je zlostavljao.

Javnost u SAD-u šokirana jeravnodušnošću prema žrtvama jer su mnogi mediji bili nezainteresovani za priču o Holclou. Tek kada su pokrenuti protesti na kojima je bilo nekoliko hiljada ljudi slučaj je konačno dobio pažnju.

U zaključku tužioca je pred presudu policajcu rekao da se „javnost nije brinula zbog silovanih prostitutki, narkomanki ili tinejdžerke koja je pobjegla od kuće sve dok su sigurne naše kćerke, sestre ili majke. Holclou je znao da ćemo biti ravnodušni i zato ih je birao“.