Svet na pragu dogovora o merama protiv klimatskih promena

Svet 11. dec 201518:59 > 19:03
REUTERS/Charles Platiau

U Parizu već danima predstavnici 195 zemalja pokuišavaju da se dogovore o merama za zaustavljanje globalnog otopljavanja. Usvajanje globalnog sporazuma o klimatskim promenama odloženo je za sutra, ne bi li se zemlje na kraju ipak dogovorile šta svaka treba da uradi.

Posle dve nedelje rada, predstavnici 195 zemalja sveta pokušavali su celu prošlu noć da dođu do konačnog sporazuma. Dokument koji je predstavio šef francuske diplomatije Loran Fabijus sugeriše da su se pregovarači dogovorili o merama za usporavanje zagrevanja na najviše jedan i po stepen u ovom veku.

“Mi želimo dogovor i vrlo smo blizu cilja. Moramo da pokažemo odgovornost, koja je neophodna da bi se došlo do sporazuma. Jednom rečju vreme je da se preseče”, poručio je Fabijus.

Tekst ipak nije konačno usvojen danas, pa će se zbog toga sutra igrati produžeci. Američki državni sekretar Džon Keri kaže da je prošle noći postignut veliki napredak, ali da je ostalo još dosta teških pitanja.

“Nadam se da postoji mogućnost da se dogovor postigne. Ako smo odgovorni i ako se sve jasno uobliči, rezultat ćemo imati sutra”, očekuje Keri.

Od Protokola iz Kjota i prvog globalnog pokušaja da se planeta zaštiti od zagađenja, novina je da su SAD spremne za dogovor. Ipak vodeće industrijske zemlje nisu više najveći zagađivači.

To su sada zemlje u razvoju poput Indije, Brazila, Etijopije i Nigerije. Te zemlje će mere ograničenja najviše pogoditi ali će ceh platiti morati da plate najbogatiji.