Usaglašen nacrt sporazuma o klimatskim promenama

Svet 12. dec 201512:41 > 12:43
REUTERS/Stephane Mahe

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo je danas ministrima zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi u Parizu nacrt sporazuma o smanjenju emisija štetnih gasova koji prete da potpuno poremete klimatski sistem planete.

Fabijus, koji je predsedavao skoro dvonedeljnim pregovorima učesnika iz 195 zemalja na samitu u francuskoj prestonici, predao je danas, uz aplauz i usklike, sporazum ministrima koji sada treba da odluče da li će ga odobriti ili ne, prenosi AFP.

On je rekao da predloženi sporazum ima za cilj da se porast globalnih temperatura ograniči na ispod dva Celzijusova stepena, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepena.

Istakao je da će predloženi sporazum biti pravno obavezujući te da će biti „istorijska prekretnica“ ukoliko bude usvojen, opisavši ga kao pravednog, trajnog, dinamičnog i izbalansiranog, navode agencije.

Kako je precizirao, nacrtom sporazuma je predviđeno finansiranje za zemlje u razvoju do 2020. godine u visini od 100 milijardi dolara godišnje, kao i petogodišnje revizije nacionalnih planova za smanjenje globalnog zagrevanja.

Ban: Svet vas gleda

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun održao je nadahnut govor pred učesnicima konferencije o klimi u Parizu, pozvavši ih da usvoje konačni sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja.

“Čitav svet vas gleda. Milijarde ljudi zavise od vaše mudrosti“, istakao je Ban, a prenela agencija AP.

„Došlo je vreme da se prizna da se nacionalnim interesima najbolje služi tako da se deluje u međunarodnom interesu“, istakao je prvi čovek UN-a.

On je dodao: „Moramo da radimo onako kako diktira nauka. Moramo da zaštitimo planetu koja nas održava. Potrebno je da se svi uključimo u to“.