Odbrana pravne države – 10.000 Poljaka na protestima

Svet 12. dec 201514:06 > 14:08
Reuters

Više od 10.000 Poljaka u Varšavi i u drugim velikim gradovima izašlo je danas na ulice u odbranu pravne države od pokušaja vladajućih konzervativaca da uz oba doma parlamenta, predsednika i jednopartijsku vladu preuzmu kontrolu i nad Ustavnim sudom.

Današnji pohod Varšavom u odbranu demokratije posle parlamentarnih izbora 25. oktobra, koji su doneli trijumf dotadašnjoj opozicionoj partiji Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, organizovao je novoosnovani Komitet za odbranu demokratije, stvoren po ugledu na Komitet za odbranu radnika u vreme totalitarnog komunističkog režima.

„Došli smo ovamo na praznik demokratije, zato što nam se ne sviđa šta se dešava u Poljskoj. Želimo da izrazimo gradjanski otpor. Osnova demokratije je poštovanje zakona. Većina ne može da bude diktatura“, kazao je okupljenima osnivač Komiteta Mateuš Kijovski.

Na mitingu u kome je pored poljskih istaknuto i mnoštvo zastava Evropske unije, pojavili su se lideri svih opozicionih parlamentarnih stranaka.

„Nismo došli ovamo kao lideri svojih stranaka. Srećna sam što smo zajedno kao ;gradjansko društvo. Nema slobode bez poštovanja pravne države, nema slobode ;bez slobodnih sudija. Onima koji žele da uvedu diktaturu kažemo: ne dozvoljavamo“, rekla je Barbora Novacka iz Saveza demokratske levice.

Poljaci su danas izašli na ulice Varšave, Šćećina, Vroclava, Poznanja, Bjalsko-Bjale, a za sutra je planiran protest u Gdanjsku, zbog pokušaja stranke Pravo i Pravda da promeni sastav Ustavnog suda tako što je predsednik Andžej Duda odbio da izvrši svoju ustavnu obavezu i pozove na polaganje zakletve petoro sudija koje je izabrao parlament u prethodnom sazivu.

Umesto toga novi Sejm u kome vladajuća stranka ima većinu imenovao je na noćašnjoj sednici umesto njih nove sudije.

Ustavni sud potvrdio je izbor troje sudija u izboru prethodnog saziva parlamenta i pozvao predsednika Dudu da ne krši Ustav već da im omogući da polože zakletvu. Sud je kao neustavan ocenio deo novog zakona o izboru sudija za ustavni sud, ali vlada pokušava da parališe Ustavni sud tako što kabinet premijerke Beate Šidlo odugovlači da objavi taj nalaz Ustavnog suda, te formalno on još nije ni stupio na snagu.

Ogorčenje je izazvalo i pomilovanje novog ministra unutrašnjih poslova koga je prvostepeni sud osudio na tri godine zatvora i 10 godina zabrane vršenja javnih funkcija zbog zloupotrebe službenog položaja. Predsednik Andžej Duda odlučio je da ga pomiluje.

Pohod za odbranu demokratije i pravne države u Varšavi krenuo je od zgrade Ustavnog suda gde je oko 150 ekstremista radikalne desnice pokušalo da ih omete na kontramitingu. Šetnja je nastavljena prema Sejmu poljskog parlamenta i Predsedničkoj palati.